GU erkänner för långa väntetider

Universitetet har haft för lite personal som arbetat för att utreda fusk, vilket gjort väntetiderna för långa. Men överlag tycker Göteborgs universitets avgående rektor Pam Fredman att disciplinnämnden fungerar bra.

ANNONS
|

Göteborgs universitets avgående rektor Pam Fredman håller med Viktor Holm om en sak. Det har varit alldeles för långa väntetider innan anmälningar om fusk kommit upp i disciplinnämnden. Anledningen är att de haft för dåligt med personal som jobbar med handledning av ärendena.

– Ja, det har tagit alldeles för lång tid och det är inte acceptabelt. Naturligtvis ska vi göra det mer skyndsamt, men vi fick en oväntad ökning förra året och vi har också haft personalbrist på handläggningstiden. Den delen har vi nu tillrättalagt, genom att anställa fler personer. Till hösten är vi ikapp igen, säger hon.

ANNONS

"Det är ett trauma"

Men att straffen studenterna får skulle vara verkningslösa tycker hon är direkt fel.

– Jag har suttit i nämnden i elva år och det är verkligen ingen klackspark för de elever som fälls, snarare tvärtom. Det är en stor tragedi och ett trauma för många att hamna där, säger Pam Fredman.

Hon ser inte heller något problem med att disciplinnämnden inte ändrar fällda elevers betyg.

– De flesta ärenden som är uppe nämnden är inte betygssatta från början. Dessutom har nämnden inte kunskaper i ämnet, det är klart att vi inte ska förändra en students betyg. Det måste examinatorn hantera själv. Det är absolut inte vår uppgift.

Tycker systemet fungerar

Anledningen till att fusket inte förs in i Ladok, vilket kan medföra att studenten kan byta institution eller skola utan att det märks att den fällts för fusk, är att universitetet helt enkelt beslutat att aldrig ändra något där.

– Det handlar om rimligheten i bestraffningen, information i Ladok får inte gallras vilket innebär att det som läggs in där finns där för alltid. En sådan åtgärd har inte bedömts proportionerlig i förhållande till förseelsen.

Inte heller förslagen om att professionalisera eller helt byta ut disciplinnämnden är aktuellt, enligt Pam Fredman.

– Jag tycker att systemet fungerar bra. Visst, det tar för lång tid just nu, vilket gör att individer kan hamna mellan stolarna men det jobbar vi på att förändra. Disciplinnämnden kan tyckas vara ett föråldrat system, men det är beslutat av riksdagen att det ska användas och det står i högskolelagen. Jag har lagskyldighet att använda det, så man får gå till riksdagen om man vill ändra det, säger hon.

ANNONS

Studenterna får information

Att fusken skulle bero på dålig information till eleverna håller hon inte heller med om. Hon tycker snarare att universitetet har bra system och information om hur man skriver en tentamen i Sverige.

– Jag tror att man måste jobba med detta kontinuerligt, så att vi får studenterna att förstå vad som gäller, så att de inte plagierar eller refererar fel av misstag. Det är klart att det finns studenter från andra kulturer som inte är vana vid det, men det finns fina system i verksamheten för att se till att de får informationen och kan tillgodose sig den, säger hon.

ANNONS