Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Grymma tjejer inspirerades av Linda Pira

Musikworkshopen enbart för tjejer på Bergsjögården blev en succé. Och rapparen Linda Pira var imponerad. –Tjejerna är grymt duktiga, säger hon. Mycket modigare än jag var i den åldern.

Trettio tjejer sjunger, rappar, skriver koncentrerat. Hojtar något till kompisarna vid ett annat bord. Workshopen i Bergsjögården, där rapparen Linda Pira bjudits in för att inspirera unga tjejer att våga skriva och framför egen musik, är i full gång.

Patricia Andersson, 17, har på egen hand rott hela arrangemanget i hamn (som GP skrev om i söndagens tidning). Nu, på internationella kvinnodagen när allt visar sig ha klaffat, kan hon slappna av.

Läs också: Patricia vill lyfta tjejerna i Bergsjön

- Det känns skönt, allt har fungerat, alla kom. Linda kom! Jag tror det här kommer att stärka tjejerna här, att de kommer att våga ta för sig mer.

Linda Pira går runt bland tjejerna, tipsar om en textrad, frågar vad de snackar med kompisarna om, att det kan bli grunden till en bra låt. Hon är imponerad av det hon sett och hört.

- Tjejerna är grymt duktiga, säger hon. Flera har ställt sig upp och sjungit eller rappat inför alla här – det hade jag aldrig vågat i den åldern. Det kom mycket senare för mig. Jag trodde jag skulle komma hit och hjälpa dem att börja skriva texter, men de är ju långt förbi det stadiet. Så vi får tänka om i planeringen här.

Linda Pira försöker vara ute och hålla i workshops då och då för att inspirera unga att våga satsa, våga sätta igång med att skriva texter och göra musik. Men det är första gången hon är på en workshop som helt och hållet arrangerats av ungdomar själva där ingen fritidsledare varit inblandad. De får inte ens vara med i lokalen, det är Patricia Andersson som basar över den här dagen.

- När jag var liten fanns det inga kvinnliga förebilder, så jag tycker sådana här grejer är jätteviktiga, säger Linda Pira. Om jag kan vara en förebild och ge inspiration är det jättebra, för det behövs. Jag har märkt att på fritidsgårdar där det inte finns några kvinnliga fritidsledare, dit går inte heller så många tjejer. Så kvinnliga förebilder är jätteviktigt. Och att man lyssnar på vad ungdomarna själva vill göra. För ingen vet bättre än dem vad som behövs.

Några tjejer vill att Linda Pira ska sjunga någon av sina låtar.

- Ja, men bara om ni hjälper mig.

Några tjejer tar självklar plats bredvid henne, sjunger tillsammans, kan texten perfekt.

- Vad grymma ni var!

Berömmet från idolen värmer. En av dem som vågade sig upp är Yara Ebrahim, 14, från Angered. Hon håller på mycket med musik, bland annat på fritidsgården Guts i Angered.

- Jag skriver egna texter och älskar soul, säger hon. Jag vill lära mig hur man kan veta om ett beat passar eller inte, och att göra en text klar.

Besa Tarlamishi, 19, från Bergsjön har redan en hel del erfarenhet av att göra musik.

- Jag skulle vilja få en push i själva skrivandet, säger hon. Jag brukar skriva texter om kärlek, om mitt liv, mina upplevelser. Det är många tjejer som skriver texter, men många vågar inte framföra dem.

Paulina Andersson, 15, har skrivit en hel sida full med text. Hon började skriva egna texter för några månader sedan.

- Jag har lyssnat mycket på Linda, hur hon sjunger om sitt liv, säger hon. Och jag har tänkt att om hon kan så kan jag. Jag har aldrig vågat sjunga inför andra tidigare, men kanske vågar jag i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.