Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grusade planer för studentbostäder

Det skulle gå snabbt och lätt. I stället blev det en seg och utdragen historia. För drygt två år sedan slöts arrendeavtalet mellan Prime Living och Göteborgs Stad om enkla lösningar för studentlägenheter.

I september 2014 tecknade företaget Prime Living och Göteborg Stad ett 20-årigt arrendeavtal för mark på Beryllgatan i Tynnered och på Herkulesgatan på Hisingen. Hundratals studentlägenheter skulle stå klara redan året efter. 
Men medan bygget på Beryllgatan någorlunda följt det som planerats, har det snarare gått bakåt på Herkulesgatan. 

I somras kom domen från mark- och miljööverdomstolen – det blev nej till ett tidsbegränsat bygglov för tillfälliga studentbostäder på Herkulesgatan.
Då stod 160 modulbostäder redan så gott som klara. Men eftersom även instansen under mark- och miljööverdomstolen i en tidigare dom sagt nej, så hade bygget fått stå på vänt ett par månader. Nu blev osäkerheten om framtiden för bygget ännu större.

För dyrt för att kallas temporärt

Mark- och miljööverdomstolen ansåg att grundläggningen var för omfattande och för dyr för att bygget skulle kunna kallas temporärt. Domstolen tyckte inte heller att bristen på studentbostäder i Göteborg var så akut att den kunde motivera bygget av temporära bostäder.
Domen överklagades till Högsta domstolen, som ännu inte kommit med något besked. Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) menar att domen bygger på ett ihåligt och oseriöst resonemang om en dyr och svår nedmontering av bostäderna.
– Det är otydliga regler om vad som gäller och jag ser det som en uppmaning att överklaga för att domstolen ska få en vägledning, sa han till GP i somras.
Det fanns också de som menade att domen kunde läsas som att bostäderna hade för hög kvalitet för att vara av tillfällig karaktär.

Läs även: Adjö till 136 bostäder

När det blev nej för studentbostäder ansökte Prime Living i stället om bygglov för boende avsedda för nyanlända och i oktober beviljade byggnadsnämnden ett sådant.
S, MP och V, som tillsammans har majoritet i nämnden, sa ja till ett tidsbegränsat bygglov på tio år, till 2026. Bygglovet ger möjlighet att sätta upp sammanlagt 370 lägenheter i sex byggnader runt Herkulesgatan västra ände bort mot Inlandsgatan.
Allianspartierna ville bordlägga, i praktiken skjuta upp frågan och invänta Högsta Domstolens beslut.

Nu har nämndens bygglov har överklagats. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.