Anton Svendsen och pilgrimsfalken som togs om hand på måndagsmorgonen.
Anton Svendsen och pilgrimsfalken som togs om hand på måndagsmorgonen. Bild: Anton Svendsen SVT

Groggy rovfågel omhändertagen vid SVT-huset

På måndagen fick SVT-huset på Hisingen fick besök av en ovanlig gäst, i form av pilgrimsfalk som smällt in i huset. På tisdagsmorgonen kom dock beskedet att att falken avlidit till följd av krocken med SVT-huset
– Vi hittade honom död i morse. Den var väldigt trött igår, så det var nästan väntat, säger Tommy Järås, föreståndare vid Fågelcentralen till SVT.

ANNONS
|

Det var vid 08.30-tiden på måndagsmorgonen som den unga pilgrimsfalken upptäcktes på SVT-husets bakgård. Där, liksom på den del av huset som vetter mot vattnet, finns stora fönster som fågeln sannolikt flugit rätt in i.

– Troligtvis har den fått en rejäl smäll, för den blev sittande vid rutan, sa Anton Svendsen, redaktör på SVT Nyheter Väst till GP på måndagen.

Svendsen är fågelskådare och har tidigare jobbat ideellt med just pilgrimsfalkar och att ringmärka fåglar. Han tog kontakt med Fågelcentralen på Hisingen som arbetar med att ta hand om skadade fåglar.

– De tyckte att vi skulle försöka fånga in falken och köra upp den till dem om det gick. När de flyger in i rutor kan de till exempel bryta en vinge eller så får de en ordentlig hjärnskakning, blir groggy och riskerar att vingla ut i trafiken och bli påkörda. Då är det bättre att de får vila upp sig och släppas ut när de är friska.

ANNONS

"Oerhört vassa näbbar"

Fågeln i fråga verkade inte ha brutit något, men var däremot rejält groggy, beskriver Svendsen, som utrustad med ett par tjocka handskar lyckades fånga in falken och därefter placera den i en kartong.

– Normalt sett kan man inte ens komma i närheten av en pilgrimsfalk som är världens snabbaste fågel och flyger iväg så fort en människa närmar sig. Dessutom har de oerhört vassa näbbar och klor, så du vill inte ta i dem. Men den fågeln reagerade inte på omgivningen, säger Svendsen, som råder alla utan vana att inte försöka fånga en pilgrimsfalk.

– Man riskerar annars att skada den.

Pilgrimsfalken var i stort sett utrotningshotad på 70-talet, men räddningsprojekt gav resultat och sedan slutet av 90-talet finns en "livskraftig population" beskriver Svendsen.

– Men fortfarande är det en rödlistad och hotad art, säger han.

Fågelcentralen på Hisingen håller koll på hela populationen av pilgrimsfalkar i Västsverige, och troligtvis kommer man att få fram mer om SVT-falkens ursprung eftersom fågeln var ringmärkt.

– Det fanns ett gäng pilgrimsfalkar som häckade på Gasklockan i Göteborg. När den revs flyttade de till Eriksbergskranen och kanske är det en av ungarna som kommer därifrån, säger Svendsen.

ANNONS

Hade tappat vikt

Falken fördes senare till Fågelcentralen i Kungälv. På tisdagsmorgonen fick dess föreståndare Tommy Järås lämna det tragiska beskedet att fågeln avlidit.

– Vi hittade honom död i morse. Den var väldigt trött igår, så det var nästan väntat, säger han till SVT Nyheter Väst.

Pilgrimsfalken hade gul gegga i näbben, vilket tyder på att den drabbats av sjukdomen gulknopp. Den kan leda till döden, genom att fågeln hindras från att äta. På Fågelcentralen kunde man snabbt konstatera att falken var mycket mager.

– Vikten var 25-30 procent lägre än den borde ha varit, säger Tommy Järås till SVT.

Kroppen har nu skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, för provtagning. Preliminär dödsorsak väntas meddelas inom några dagar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS