Bilder från polisens förundersökningsprotokoll visar hur förstörelsen ser ut efter att den mängd sprängmedel som hittades detonerat i en bil. Rören utgör delarna av mannens hemgjorda hagelgevär.
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll visar hur förstörelsen ser ut efter att den mängd sprängmedel som hittades detonerat i en bil. Rören utgör delarna av mannens hemgjorda hagelgevär. Bild: Polisen

Greps med hemmagjort hagelgevär och sprängdeg i en väska – anmälde sig själv

Nationella bombskyddet larmades i början av juli till en cykelväg i Partille efter att en man anmält att han hade ett hemmagjort hagelgevär och sprängdeg i en väska. Nu döms han vid Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse.

ANNONS
|

När poliserna från Nationella bombskyddet anlände till platsen där en man i 30-årsåldern skulle befinna sig med både sprängmedel och ett hemmagjort hagelgevär var det med dragna vapen.

Gripandet som följde kunde däremot gå relativt lugnt till. Mannen blev snabbt handfängslad och både hagelgeväret och sprängmedlet hittades i en svart väska en bit därifrån.

LÄS MER:Hade sprängdeg i garderoben – får fängelse

Det var efter att mannen själv ringt in till polisen som patrullen skickades ut. Han erkände senare gärningen, men kunde inte uppge varför han hade införskaffat vapnet och sprängdegen.

– Nej, jag kan inte riktigt berätta. Jag har haft det kämpigt sista veckorna. Jag visste inte riktigt varför jag hade det, sa mannen i förhör.

ANNONS

– Det är mina grejer, mer kan jag inte säga. Jag har ju en polare som jobbar med det så jag vet ju lite. Hagelgeväret är två rör som man slår ihop och skjuter ut med en kula, men nu hade jag ju ingen kula.

LÄS MER:Bombexperten: ”En av de större olyckorna”

”Bott i skogen i fem veckor”

Både under och efter insatsen mot mannen ska han ha uttryckt att han ”inte orkade mer”. Mannen är tidigare dömd för liknande brottslighet och uppgav för poliserna redan vid gripandet att han bott i skogen i närmare fem veckor.

– Jag hanterar inte situationen bra. Jag har inte haft pengar och har åkt till en matbutik och snattat mat för att ha något att äta. Nu bor jag i skogen med sprängmedel i fickan, jag kände bara att det inte går längre, sa mannen i förhör.

Han menar också att hans barn är svårt sjukt och när poliserna frågar vad som kan hända om de släpper honom fri menar mannen att det kan bli ”knas”.

– Jag går och klappar till någon på käften. Jag vill inte vara hemlös och gå och snatta för att överleva. Det pallar jag inte. Då är jag hellre på häktet, sa mannen.

LÄS MER:Skarp granat hittades på badstrand

Fängelse i ett år

Under insatsen beslagtogs närmare ett kilo sprängdeg i stavar och i en burk. En del av det skickades iväg för teknisk undersökning.

ANNONS

Eftersom mannen erkänt och bevisningen varit god döms han för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse i ett år.

I sitt beslut om påföljd tog tingsrätten hänsyn till att det inte handlade om ett alltför avancerat hemmagjort hagelgevär samt att mannen själv valde att kontakta polisen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS