Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravida varnas för egna ultraljud

Nya produkter på marknaden gör det möjligt att lyssna på ditt ofödda barns hjärtslag med ultraljud i hemmet. Men expertisen avråder.

Den tekniska utvecklingen står inte still, nya produkter dyker ständigt upp med nya möjligheter i släptåg. Nu kan vem som helst till exempel köpa ultraljudsmonitor, trosskydd som berättar om fostervattnet gått eller spermiekvalitetstest på apotek. Allt för hemmabruk.

Ultraljudsmonitorn gör det möjligt att lyssna på ditt ofödda barns hjärtljud "i lugn och ro" och även spela in det.

Men det är inte okontroversiellt. Torsten Cederlund, enhetschef för medicinska bestrålningar på Strålsäkerhetsmyndigheten, är kritisk och anser att endast medicinskt utbildad personal ska använda ultraljud.

- Om det finns det medicinska skäl, inte annars. Det finns studier som visar på neurologisk påverkan och en annan risk är att man kan värma upp fostret, säger Torsten Cederlund.

Han tror visserligen att riskerna är små men ser ingen anledning att chansa och rekommenderar försiktighetsprincipen.

- Det vi sett i studien är ökad vänsterhänthet hos pojkar, så någon påverkan har ju ultraljudet.

Torsten Cederlund tror att vi kommer att se mer och mer av den här typen av produkter. I takt med att tillverkningskostnader går ned ökar tillgängligheten.

Även Marianne Weichselbraun, ordförande i Göteborgs Barnmorskesällskap, är tveksam till ultraljudsanvändning i hemmet. Framförallt för att kunskaperna om hur det kan påverka barnet är i princip obefintliga.

Spontant tycker Marianne Weichselbraun att det är lite sorgligt att vi har behov av att försöka kontrollera allt men hon ser heller ingen riktig anledning till att lyssna på sitt foster hemma.

- Vad säger det? Att lyssna på hjärtljud är ganska komplicerat och kräver mycket utbildning. Och om man skaffar en sådan här apparat och inte hör barnet, då blir jag ju definitivt inte lugnad, säger hon.

Marianne Weichselbraun tycker i stället att man ska försöka lära känna sitt barn genom dess rörelsemönster. Finns någon oro ska man kontakta sin barnmorska som vet vad som behöver göras när och dessutom kan tolka informationen från ett eventuellt ultraljud.

Riskerna är dessutom svåra att överblicka, inte minst för en lekman. Själv skulle hon aldrig utsätta sig eller sitt barn för risker hon inte kan bedöma.

- Gravida är ofta väldigt försiktiga i andra fall men kan göra det här utan att blinka … Sedan har jag full förståelse för att det kan vara väldigt tufft i delar av graviditeten, om man haft missfall tidigare till exempel. Då ska man komma till sin barnmorska och få hjälp. Vi har ju ett väldigt välfungerande system, som bygger på vetenskap och erfarenhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.