Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravida som ordineras blodförtunnande tar sprutorna själv, som vid diabetes, och behandlingen ska pågå under minst två veckor.  Bild: Jessica Gow/Scanpix
Gravida som ordineras blodförtunnande tar sprutorna själv, som vid diabetes, och behandlingen ska pågå under minst två veckor. Bild: Jessica Gow/Scanpix

Gravida med covid-19 riskerar blodproppar – varannan med svår sjukdom rekommenderas blodförtunnande

Gravida kvinnor med covid-19 löper ökad risk för blodproppar. Patienter med ett svårare sjukdomsförlopp eller ytterligare riskfaktorer skickas av sin barnmorska vidare till läkare inom mödravården. I Storgöteborg har hittills ungefär varannan av de kvinnor som tas emot där rekommenderats att ta blodförtunnande sprutor.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att varannan gravid kvinna med covid-19 ordineras blodförtunnande. Det stämmer inte. Korrekt är att ungefär hälften av de gravida som drabbats av ett svårare sjukdomsförlopp eller har bakomliggande riskfaktorer i Storgöteborg har ordinerats sådan medicin

Tidigt i pandemin konstaterade man att sjuka i covid-19 har en högre risk för blodpropp. Det är också känt att gravida generellt löper högre risk för blodpropp i samband med covid-19.

Gravida, covidsjuka kvinnor som snart ska föda klassas även som riskgrupp av Socialstyrelsen.

LÄS MER: Fyra skäl för gravida att se upp med covid-19

LÄS MER: Arbetsmiljöverket: Gravida Rebecka ska inte jobba med patienter

Barnmorskan gör första bedömningen

Karin Jerhamre Sundh är mödrahälsovårdsöverläkare för Storgöteborg på Regionhälsan inom Västra Götalandsregionen och en av två som bedömer om covidsjuka gravida är i behov av blodförtunnande medicin för att motverka blodproppar.

Tidigare var det Östra sjukhuset som ordinerade blodförtunnande, nu är det mödrahälsovårdens ansvar. Vid positivt covidsvar på vårdcentralen gör barnmorskorna en första bedömning och vid behov kontaktas läkare för ytterligare bedömning av behovet av blodförtunnande sprutor. Det handlar om patienter som antingen har andra riskfaktorer eller blir så pass sjuka att de exempelvis får feber eller blir sängliggande.

Exakt hur många gravida med covid-19 som söker sig till mödravården är oklart, men Sundh uppskattar att runt hälften av dem som får en läkarbedömning ordineras blodförtunnande av henne eller kollegan.

– Jag och min kollega bedömer mellan 15 och 20 sjuka i snitt per vecka och av alla fall är det motiverat med trombosprofylax (förebyggande för blodpropp) i runt hälften av fallen.

De som testar positivt för covid-19 men endast får milda symtom, och inte har några andra underliggande riskfaktorer, skickas generellt inte vidare för läkarbedömning. Därför är det omöjligt att säga hur stor andel av alla gravida med covid-19 som behöver förebyggande medicin mot blodproppar.

Förskrivningen och uppföljning sker på telefon. Kvinnan tar sprutorna själv, som vid diabetes, och behandlingen ska pågå under minst två veckor.

Behandlingstiden kan förlängas vid behov och kvinnor uppmanas följa de vanliga rekommendationerna för att motverka blodpropp som att röra på sig, dricka rikligt och använda stödstrumpor.

Följer 12 000 graviditeter om året

Mödrahälsovården i Storgöteborg följer i snitt 12 000 graviditeter per år som leder till förlossningar.

– Den här covidsjukdomen ökar verkligen risken för blodpropp och det här året liknar inget annat och det är av högsta vikt att gravida i slutet av graviditeten undviker exponering, säger Karin Jerhamre Sundh.

I övriga Västra Götalandsregionen behandlas gravida som drabbas av covid-19 av ordinarie läkare på orten om barnmorskemottagningarna saknar egna läkare.

LÄS MER: Därför kan gravida löpa större risk att bli svårt sjuka i covid-19

LÄS MER: Socialstyrelsen: Gravida bör räknas till riskgrupp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.