Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Gratis simundervisning för vuxna

I höst satsar flera föreningar på gratis simskola för unga och vuxna i Göteborg. 500 platser kommer kunna erbjudas på simhallar runt om i staden. Utmaningen är att hitta bassängtider och siminstruktörer till simskolan.

Idrotts- och föreningsförvaltningen beslutade i veckan om att ge bidrag till sex föreningar för att bedriva gratis simskola för unga och vuxna i simhallar runt om i Göteborgsområdet.

– Jag tycker framför allt att det är viktigt att vi tänker på de vuxna, så att man lyfter hur viktigt det är med säkerheten nära och i vattnet. Det är okunskapen som är farlig, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på svenska livräddningssällskapet Göteborg.

Svenska livräddningssällskapet Göteborg är en av sex föreningar som fått bidrag för gratis vuxensimskola. De andra föreningarna är Göteborg Sim, Muslimska kvinnors förening, Göteborgs Kungliga Segelsällskap, Felix Dykförening och Angereds simklubb.

– Vi gör det här för att vi vill öka tillgängligheten och jämlikheten på vuxensimskola hos fler grupper. Den simskoleverksamheten som finns i nuläget för vuxna räcker inte till för att tillgodose det behov som finns, säger Helena Eriksson planeringsledare bad på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

Simkunskap – en livförsäkran

Föreningarna riktar sig till olika grupper i samhället, det kan bland annat vara till nyanlända tjejer och killar, kvinnor, unga vuxna och pensionärer. Den gratis vuxensimskolan kommer att finnas i tio olika bassänger i Göteborg med start till hösten.

– Den viktigaste aspekten är att ge de unga och vuxna som inte har tillräckliga simkunskaper en livförsäkring. Föräldrarna och även barnen får en trygghet i vattnet. Många är rädda för vatten och när de får lära sig att simma hoppas vi att det ska öka deras trygghet och även ge en social samvaro, säger Helena Eriksson.

LÄS MER: Ali lärde sig simma i Sverige - nu är han simlärare

I nuläget ligger simundervisningen i Göteborgsområdet på en kostnad mellan 1000 och 3000 kronor per termin. En kostnad som inte alla har råd att betala. För att göra undervisningen gratis får de sex föreningarna tillsammans en miljon kronor.

– Vi tycker det här är jättebra, det finns många vuxna i Angered som inte kan simma och de har inte prioriterat sig själva utan deras barns simkunskaper. Det är många vuxna som tror att de är ensamma i att inte kunna simma men vi hoppas att människor söker sig hit och ser att de är fler på samma nivå som de själva, säger Matilda Wendt, simskoleansvarig på Angereds simklubb.

Brist på siminstruktörer och plats

Alla föreningar och även idrotts- och föreningsförvaltningen säger att det finns en generell brist på siminstruktörer och platsbrist på simhallar. Svenska livräddningssällskapet Göteborg behöver tio nya siminstruktörer till höstens satsning.

– Det är jättebrist på simlärare och problemet blir om vi måste dra ner på vår verksamhet på grund av det. Vi anställer inga som inte har behörighet, de måste gå vår utbildning, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på svenska livräddningssällskapet Göteborg.

Helena Eriksson på idrotts- och föreningsförvaltningen håller med om att det är ett problem.

– Vi har också sett det. Men förhoppningsvis bidrar den här satsningen med att hjälpa integrationen och vi hoppas på att den här satsningen möjliggör för fler som vill utbilda sig till simlärare. Inom några år, 2021, hoppas vi även på att ha utökat antalet simhallar som löser platsbristen, säger Helena Eriksson.

Fakta: Gratis simundervisning för vuxna

Angereds simklubb: startar vecka 35. De kommer finnas fyra grupper med plats för tio i varje grupp på Angereds simklubb och några tider på andra simhallar.

Felix Dykförening: En ny grupp med 25 stycken platser. I nuläget finns två grupper med 20 i varje. För flickor och kvinnor 15 år och uppåt med simskola på simhallen på Kristinedahls träningscenter och Poseidon diving systems.

Göteborgs Kungliga Segelsällskap, projekt Vattenvana: Den nuvarande simskoleverksamheten utökas med två grupper om 12 personer som alla kommer ha gratis simskola på Lundbybadet.

Göteborgs Sim: kommer erbjuda 100 platser i olika grupper för unga och vuxna som vill lära sig simma på Askimsbadet.

Muslimska Kvinnors Förening: erbjuder 30 platser (kanske fler) för tjejer och kvinnor att lära sig simma på Frölundabadet och Lundbybadet.

Svenska livräddningssällskapet Göteborg: startar vecka 36 med drygt 160 platser på Angereds arena, Högsbo, Kärrabadet, Lundbybadet, Sörredsbadet och Valhallabadet. Föreningen har tidigare gratis simskola för vuxna i samarbete med myndigheten för säkerhet och beredskap med 250 platser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.