Granskning klar: folkomröstning prövas

ANNONS
|

I mitten av februari lämnade kvällstidningen GT in drygt 90 000 namnunderskrifter till Göteborgs Stad. Kravet från alla som skrivit under var en folkomröstning om trängselskatten. För att kommunfullmäktige skulle tvingas pröva frågan krävdes 40 855 påskrifter, vilket motsvarar tio procent av de röstberättigade i Göteborg vid senaste valet.

I ett pressmeddelande från Göteborgs stad konstaterar stadsledningskontoret att det finns över 49 000 namnteckningar från folkbokförda i Göteborg.

- Därmed har de formella kraven uppfyllts för att kommunfullmäktige i Göteborg ska pröva frågan om en folkomröstning ska genomföras, säger förste stadsjurist Jan Persson i pressmeddelandet.

Många av de underkända namnunderskrifterna kommer från människor som inte är folkbokförda i Göteborg.

ANNONS

- I övriga fall har det främst handlat om att det helt saknats personnummer med tio siffror, men också om att personer skrivit på flera gånger eller att personnumren varit ogiltiga eller svårtydda, säger Jan Persson.

Enligt pressmeddelandet pågår nu arbetet med att gör ett beslutsunderlag för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det beräknas hamna hos politikerna före sommaren.

ANNONS