Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OBS! Genrebild. Grannarnas bråk om ljus ledde till domstol. Bild: HASSE HOLMBERG
OBS! Genrebild. Grannarnas bråk om ljus ledde till domstol. Bild: HASSE HOLMBERG

Grannarnas ljusbråk till domstol efter dödshot

Under rättegången sa mannen att han inte kunnat sova på 1 109 dagar då grannarnas belysning håller honom vaken:
– Mörkläggningsgardiner är en krigsåtgärd.
Efter dödshoten hamnade grannfejden i domstol. Nu döms mannen.

Under några år har det pågått en strid mellan grannar i ett område på Hisingen.

Striden handlar i grunden om ljus.

Den nu dömda mannen i 60-årsåldern berättade under utredningen att han valde att flytta till området för att det var "totalmörkt". Han gillar att vakna av dagsljus, men menar att han inte längre gör det då hans grannar satt upp så mycket utomhusbelysning.

– Denna binära, radikala våldtäkt på mina ögon äger rum varje dag klockan fem, oavsett helgdag eller när det än är, sa han i förhör.

"Ett ruttet köttben"

Under rättegången påstod han att han inte sovit på 1 109 dagar. Han sa också att det bara var släckt fem timmar och två minuter varje natt:

– Den tidsmassan utgör 17 procent av årets alla timmar och är den tid man, som ett ruttet köttben till en andra världskrigstysk schäfer, får sig tilldelad som viloperiod.

När förhörsledaren frågade varför han inte satte upp mörkläggningsgardiner sa han att anser att det är en "krigsåtgärd".

– Jag sökte mig till mörker för att mörker är sin egen mörkläggningsgardin.

Miljönämnden har, enligt domen, varit i området och tittat på belysningen. De ska då ha sagt att belysningen är behaglig.

"Livrädd"

Mannen i 60-årsåldern har anklagats för att flera gånger ha hotat sina grannar. En granne börja spela in honom när han började skrika ut sina hot. Inspelningen användes som bevis under rättegången.

Nu har mannen dömts för olaga hot i ett fall. Vid händelsen, som inträffade i mars 2017, skrek han till grannen att "det skulle vara underbart att slå ihjäl dig" och "det hade varit värt att få sitta av straffet”.

– Jag var livrädd för att det skulle hända något, uttryckte grannen i förhör och fortsatte:

– Man svettas och det bultar i bröstet och man kan inte samla tankarna. Det blir som ett kaos.

Bötesstraff

Mannen i 60-årsåldern döms mot sitt nekande. Han påstår att det rör sig om mobbning från grannarnas håll att fortsätta sätta upp lampor.

Tingsrätten håller inte med mannen om att han befunnit sig i en "utsatt och provocerande situation" och heller ingen nödsituation. De anser att han varit medveten om sitt agerande och "han måste ha insett att genom att uttala hoten har de kunnat framkalla allvarlig rädsla för den hotades säkerhet".

Straffet bestäms till 50 dagsböter om 70 kronor, det vill säga 3 500 kronor.

Rätten har då tagit ställning till mannens ekonomi men också hans sjukdomsbild som gör att han har svårt att kontrollera sitt handlande när han befinner sig i pressade situationer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.