1/5

Grannarna chockade efter sprängmedelsrazzian

De boende är chockade efter torsdagens polisrazzia hemma hos deras granne i Frölunda. Flera i huset vittnar om hur polisen sent in på natten fanns kvar i bostaden där det enligt uppgifter till GP hittades kilovis med misstänkt sprängmedel. – Jag har känt honom i 14 år, jag har väldigt svårt att tro att det här stämmer, säger en av grannarna.

Under torsdagskvällen gjorde polisen en husrannsakan i ett bostadshus i Västra Frölunda i Göteborg.

Beslutet om husrannsakan togs efter att en man utanför huset skulle kontrolleras av polisen.

I lägenheten där en man i 50-årsåldern är skriven beslag tog polisen enligt uppgifter bland annat vapen, misstänkt sprängmedel och i lägenheten anträffades även symboler som skulle kunna kopplas till nazism.

När GP är på plats vid adressen under söndagsförmiddagen syns tydliga brytmärken vid mannens bostad där även två yngre män, i 30- respektive 25-årsåldern, greps i samband med razzian. 

"Hörde skrik"

De tre männen anhölls under natten mot fredagen misstänkta för misstänkta för grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

Flera av grannarna i den äldre av de misstänkta männens trapphus blev vittnen till polisens insats vid platsen.

– Jag hörde hur det bankade och gick ner för att kolla och såg du hur polisen i specialutrustning och hjälmar stod utanför hans dörr. Två personer satt över en man i trapphuset och andra gick in i lägenheten, säger en granne.

Han berättar att han hörde hur polisens insats pågick i trapphuset från omkring klockan 20.00 på torsdagskvällen fram till 01.00 under natten mot fredagen.

– Till en början hörde jag några skrik, senare hörde jag hur det bankades och hur det lät som att det sågades i lägenheten, säger en granne.

En annan granne berättar hur han kom hem mitt under dramat.

– Det stod poliser vid dörrarna och frågade vad vi hette. När de kunde se våra namn i uppgången fick vi tillåtelse att snabbt gå upp. Vi fick inte stå kvar och titta utan det var raka vägen upp, säger en man.

Grannen: "Trevlig och bra kille"

Uppgifterna om att polisen hittat vapen och vad som misstänks vara upp mot tio kilo sprängmedel i lägenheten kommer för samtliga grannar som GP talar med som en chock.

– Jag känner honom inte, jag har sett honom någon gång. Stämmer det här känns det inte alls bra att det har funnits sådant här där man bor, säger en av grannarna. 

En äldre man berättar att han har svårt att tro på att uppgifterna stämmer.

– Jag har känt honom i 14 år. Det är en mycket trevlig och bra kille. Jag har svårt att tro att det här är sant. Jag har själv invandrarbakgrund och han har varit kund i min butik i flera år. Jag har aldrig upplevt något i vare sig vad han har sagt eller utryckt med sitt kroppsspråk att han skulle ha något emot invandrare. Jag förstår därför inte hur det skulle kunna gå ihop med uppgifterna om att han skulle haft nazistsymboler och sprängmedel i sin lägenhet, säger grannen.

Utredningen efter tillslaget leds av kammaråklagare Johan Udén. Varken han eller polisen vill i nuläget gå in i detalj på vad det är man hittat i bostaden mer än att bekräfta att en husrannsakan har gjorts i den och att de tre männen som greps vid platsen är misstänkta för bland annat grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

 

Förundersökningen efter tillslaget leds av kammaråklagare Johan Udén. (Arkivbild)

Nekar till brott​

Åklagaren vill i nuläget inte kommentera om misstankarna mot de tre männen har stärkts eller försvagats sedan de anhölls under natten mot fredagen.

Två av de misstänkta männen är enligt uppgifter till GP släkt med varandra. Enligt Johan Udén nekar de tre anhållna männen till misstankarna som de har delgivits.

De två yngre männen är enligt Johan Udén kända av polisen sedan tidigare.

– De yngre har väl förekommit tidigare, men det handlar inte om något anmärkningsvärt, den äldre tror jag inte har förekommit alls, säger Johan Udén.

Säpo inkopplat 

Förutom polisen i Göteborg är även Säpo inkopplat i utredningen sedan i fredags. 

– Vi arbetar tillsammans med polisen i förundersökningen som pågår. Exakt hur vi hjälper till vill jag inte gå in på, men vi medverkar och stödjer arbetet med vår expertis, berättade Karl Melin, presschef för Säpo, för GP under lördagen. 

Melin ville då inte närmare gå in på vad som har föranlett Säpos inblandning i ärendet. 

– Det är svårt att gå och peka på någonting då det är en pågående förundersökning, det rör helt enkelt vårat uppdrag. Inom ramen för vårt arbete är det ytterst att skydda rikets säkerhet, där ingår även att bekämpa terrorism och skydda den centrala statsmakten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.