Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I Brottkärr har HSB fått stoppa ett husbygge sedan grannarna överklagat och fått rätt i domstol. Helena Liewendahl är nöjd.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grannar stoppade nytt trevåningshus

Efter en tio år lång process vann grannarna – trevåningshusen får inte byggas. Men köparna som redan skrivit kontrakt med HSB känner sig lurade. Vad som händer med marken är det ingen som vet.

Efter år av planering, visning av projektet, bokning av bostadsrätter, påbörjat markarbete, tänkt inflyttningstid, men också flera överklaganden, satte mark- och miljöverdomstolen nyligen ned spaden i marken. Bygglovet följer inte gällande detaljplan och allt pågående arbete måste upphöra. Vill HSB bygga bostäder så måste nya planer fram som stämmer överens med riktlinjerna i detaljplanen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet innebär att HSB, byggnadsnämnden i Göteborg, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen fått en rejäl bakläxa. Helena Liewendahl, en av grannarna till det tänkta bostadsområdet som drev överklaganden till högsta instans, är däremot både glad och överraskad:

- Egentligen är det ganska otroligt att vi vann. Vi ville dra det här så långt vi kunde, men det var väl egentligen ingenting som vi trodde skulle gå igenom.

- Samtidigt vill jag betona att vi aldrig haft någonting emot att det ska byggas på ängarna. Det har vi förstått sedan vi flyttade hit för 14 år sedan. Men vi har hela tiden trott att det skulle byggas 1,5 våningshus i skärgårdsstil. När de sedan ville bygga stora trevåningshus på liten yta, så började vi undra, säger Helena Liewendahl.

Det är just skillnaden mellan antalet och utformningen av byggnaderna i detaljplanen jämfört med bygglovet som mark- och miljööverdomstolen i huvudsak tagit fasta på. Det finns utrymme för avvikelser, men "de nu aktuella avvikelserna är dock så pass markanta att de inte kan anses vara förenliga med den aktuella planbestämmelsen", skriver mark- och miljööverdomstolen i sitt beslut.

Så sent som i april visade HSB området och byggplanerna för hugade spekulanter. Någon vecka senare kom domen.

- Vi är överraskade över domen och det innebär att vi får se över hela produkten. Vi kan konstatera att vi inte kan bygga det vi tänkt. Vi får göra en omstart, säger Roger Sundbom, chef för fastighetsutvecklingen på HSB i Göteborg.

Innan planerna stoppades hade 32 av de 42 lägenheterna bokats.

Cecilia Malmros var med tidigt och lämnade redan för tio år sedan in en intresseanmälan. 2012 skrev familjen ett så kallat förhandskontrakt med en insats på 50 000 kronor. Inflyttning utlovades till 2014. I höstas skrevs ett bokningsavtal och familjen Malmros fick tillbaka 25 000 kronor. Nu har resten betalats tillbaka.

- Beskedet att det inte blir något är tråkigt. Vi har väntat och väntat. Samtidigt känner vi oss lurade. HSB har chansat rejält. Vi hade kunnat hoppa på andra projekt. Under tiden vi väntat har också allt blivit dyrare och dyrare, säger Cecilia Malmros.

Fastighetsnämnden i Göteborg är ytterst ansvarig för bygglovet som nu underkänts. Ordförande är Mats Arnsmar (S).

- Det är bara att konstatera att vi gjort en annan bedömning än mark- och miljööverdomstolen. Detaljplanen gjordes för tio år sedan och var väldigt detaljrik. När vi sedan gav bygglovet ansåg vi att förändringarna gentemot detaljplanen var acceptabla. De detaljplaner vi i dag beslutar om är mycket mer flexibla, säger Mats Arnsmar.

I dag är det alltså oklart vad och när något kommer att byggas på ängen i Brottkärr. För grannarna till tomten har det samtidigt dykt upp en ny fråga. HSB och byggherren Skanska har redan gjort markarbeten, möjligen till ingen nytta.

- När det stod klart att domstolen skulle pröva frågan började HSB och Skanska markarbetet. Jag ifrågasatte detta och undrade om de inte kunde avvakta domen. Svaret blev att de bara skulle skyffla undan lite jord, säger Helena Liewendahl.

När hon efter domen vände sig till stadsbyggnadskontoret med frågor om återställandet av tomten fick hon inga besked. Istället möttes hon av svaret att "det kunde ni väl ha tänkt på innan ni överklagade".

Roger Sundbom, HSB, har heller inga besked.

- Vi följer naturligtvis de eventuella krav som myndigheter ställer på oss. Eftersom detaljplanen är utformad för bostäder kommer vi i dialog med boende, intressenter och bosparare att fortsätta att driva utvecklingen av bostäder på tomten. Vi funderar nu på hur vi kan använda tomten på bästa sätt fram till ny byggstart.

Mats Arnsmar (S), byggnadsnämndens ordförande, har inga klara besked vad gäller krav på "återställare" i väntan på ny ansökan om bygglov och om utförda markarbeten går att använda.

Fakta:

Sju miljoner har plöjts ned

HSB:s byggplaner gäller ängen längs Brottkärrsvägen, på vägen ut mot Amundön.

När mark- och miljööverdomstolen kom med sitt beslut om att avslå bygglovet hade 32 av de totalt 42 lägenheterna i bostadsrättsföreningen tecknats.

Enligt HSB har samtliga som tecknat sig varit medvetna om den pågående processen med överklagande.

Köparna har nu fått tillbaka sin insats.

Projektet i sin nuvarande utformning hade en kostnad på cirka 200 miljoner kronor.

Hittills har HSB utfört markarbeten för cirka 7 miljoner kronor.

Parallellt har fastighetskontoret under en längre tid utfört gatu- och markarbeten i området, bland annat ny bussgatan.

Fastighetskontorets kostnad uppgår till cirka 35 miljoner kronor, varav HSB fått betala en del.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.