Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Granen på Gustaf Adolfs torg nedfälld

Julafton är över och på söndagen kände sig även granen på Gustaf Adolfs torg färdig. Under eftermiddagen pågick arbetet med att fälla granen, till följd av de hårda vindarna.
– Det är jättetråkigt. Allt som lyser upp i den här dystra tiden är positivt, säger Linda Nygren, direktör på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Söndagens hårda vindar fick granen på Gustaf Adolfs torg att börja luta. Under förmiddagen satte räddningstjänsten upp avspärrningsband runt granen på grund av fallrisken.

Men granen fick inte stå kvar länge. Efter kommunikation med räddningstjänsten blev Göteborgs stad tvungna att fälla den strax efter klockan två på söndagseftermiddagen.

– Vi fick ta ner den eftersom det blåser så mycket. Vi vill inte riskera en olycka genom att granen faller åt något håll, säger Linda Nygren på stadens park- och naturförvaltning.

LÄS MER: Starka vindar och blötsnö på väg till Göteborg

”Säkerheten måste gå först”

Under en vanlig jul brukar den traditionsenliga granen stå kvar på torget fram till tjugondag knut, vilket innebär att årets gran skulle stått kvar fram till 13 januari 2021.

– Allt som lyser upp i den här dystra tiden är positivt, så det är klart att det är jättetråkigt att beröva göteborgarna på en julgran. Men säkerheten måste gå först, säger Linda Nygren.

”För komplicerat”

Staden har inte några planer på att resa granen igen när vinden avtar.

– Det är för komplicerat att göra det. Vi får se fram emot nästa års julgran och hoppas att det blir en riktig jul att fira nästa år, säger hon och fortsätter:

– Det är ett väldigt roligt arbete som park- och naturförvaltningen alltid har, att leta rätt på en tillräckligt stor och passande gran. Vi var väldigt nöjda med granen i år, men nu blickar vi framåt mot nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.