Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En månad idag sedan Yuusuf föll offer för granatattacken på Dimvädersgatan.

Granatattacken noga planlagd av ett gäng

Attacken mot lägenheten på Dimvädersgatan, då åttaårige Yuusuf Warsame mördades, var noggrant planlagd – av en större grupp personer. Det är polis och åklagare övertygade om.

Det är nu en månad sedan våldet nådde en fullständigt förödande nivå i Biskopsgården. Den 22 augusti kastades en handgranat in i en bostad, där en familj och några av deras brittiska anhöriga låg och sov.
– Det var många människor där inne. Det exakta antalet avslöjar vi inte. Men det kunde gått mycket värre. Betydligt fler var nära att dödas, säger kammaråklagare Stina Lundqvist, som leder förundersökningen.

Brottet skedde mitt på natten, i skydd av mörker, på en tidpunkt när ingen egentligen brukar röra sig utomhus.
– Vi har hämtat in vissa iakttagelser, dock väldigt få. Vi behöver ytterligare vittnesmål. De som passerat i området timmarna före och efter den aktuella tidpunkten ska höra av sig och låta oss värdera deras observationer, betonar Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen.
Efter en serie förhör framskymtar bilden av ett attentat klart kopplat till det pågående gängkriget på Hisingen.

Sprängladdningen detonerade på adress där Ahmed Warsame, dömd till livstids fängelse för delaktighet i skjutningen på Vår Krog & Bar, är folkbokförd.
I nuläget fruktar polisen fortsatta hämndaktioner även i framtiden. Warsames släktingar har förflyttats och kommer inte att återvända.
– Så som det sett ut historiskt de senaste åren, med vedergällningar fram och tillbaka, är risken förstås överhängande att det händer igen. Speciellt nu, med sprängmedel som en allt tydligare komponent i det här konflikterna, konstaterar Robert Karlsson.

Att det är långt ifrån lugnt bekräftades av handgranat nummer 2, den mot en totalt oskyldig pensionär och hans balkong på Klarvädersgatan den 5 september.
Polis och åklagare arbetar efter hypotesen att angreppen planerats under en längre tid och att en sammanslutning av kriminella från Biskopsgården ligger bakom dåden.
– Det handlar i alla fall inte om ett påhitt från en ensam gärningsman. Nej, detta har förberetts omsorgsfullt, menar åklagaren.

Ingen är ännu misstänkt i utredningen, ingen anhållen i sin frånvaro.
– Precis som när det gäller bomben i rondellen i Torslanda, är detta ett extremt svårutrett brott som är synnerligen angeläget att lösa. Fast det finns individer som kan hjälpa oss framåt och dessa hoppas vi komma i kontakt med, summerar Stina Lundqvist.

I höstens andra öppna mordfall, skotten mot en 33-årig man på en parkeringsplats nära Frölunda Torg, saknas emellertid inte ögonvittnen.
Polisen har berättelser om hur maskerade män närmade sig offrets bil och två av dem tömde sina magasin rakt in i kupén.
De försvann därefter snabbt i en vit BMW, ett fordon som senare hittades utbränd utanför tennisklubben i Särö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.