Grönt vatten forsar upp i Tuve efter läcka

En fjärrvärmeläcka uppstod i Norumshöjd i Tuve under tisdagen. Enligt Göteborg Energi ska det röra sig om en större läcka och man har stängt av den drabbade delen av fjärrvärmenätet.
– Det har sprutat upp vatten. Det är färgat grönt så att man skilja det från dricksvatten, berättade Cecilia Erdalen vid Göteborg Energi.

ANNONS
|

Det var vid klockan 09.35 under tisdagsmorgonen som en fjärrvärmeläcka uppstod i Norumshöjd i Tuve efter att ett rör gått sönder. Grönt hett vatten ska ha sprutat upp ur marken.

– Vi har spärrat av det drabbade området för att kunna undersöka och åtgärda, sa Cecila Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi, strax efter att läckan upptäckts.

Läckan ska vara relativt omfattande.

– Ja, det är en ganska stor läcka. När ett fjärrvärmerör spränger läck då sprutar det upp vatten och det blir en omfattande läcka för att det är så högt tryck. Men det är lite tidigt att säga exakt hur omfattande läckan är, sa Cecilia Erdalen.

ANNONS

Lars Hedendahl, tjänsteman i beredskap vid Göteborg Energi, var på plats i Norumshöjd och berättade att man stängt av ett antal ventiler i området för att försöka begränsa läckan och påbörja arbetet med att lokalisera den. Men boende i området är i nuläget utan varmvatten.

– Det är flerbostadshus här runtomkring, vi kan inte säga exakt hur många kunder som är berörda, men det är ett antal av dessa hus, sa han till GP:s reporter på plats.

Väldigt hett vatten

Cecilia Erdalen förklarar att vattnet i fjärrvärmenätet färgas grönt för att man ska kunna skilja det från dricksvatten vid läckor. Men den gröna färgen är helt ofarlig. Däremot ska man undvika att gå för nära en fjärrvärmeläcka då vattnet är väldigt varmt.

– Vattnet kan vara upp emot 100 grader varmt, säger Cecila Erdalen.

Lars Hedendahl är inne på samma spår.

– Det är inte farligt. Men det är varmt. Så värmen är naturligtvis farlig på det viset, säger han.

Det finns ännu ingen prognos för när läckan är åtgärdad.

– Nu ska man gå in i huset här och stänga av ventilen och då ska de flesta av husen få tillbaka fjärrvärmen. Man har börjat gräva och försöker identifiera läckan, sa Lars Hedendahl.

ANNONS

Vid 17-tiden var 30 hushåll fortfarande drabbade av fjärrvärmeläckan. Enligt Göteborg Energi kommer arbetet pågå fram till midnatt.

En liknande händelse inträffade under måndagen då en fjärrvärmeläcka uppstod i centrala Borås. Även där forsade grönt vatten ur marken. Då blev flera hushåll utan varmvatten under större delen av dagen.

Men enligt Lars Hedendahl är fjärrvärmeläckor sällsynta.

– Det händer inte speciellt ofta, det är ganska sällan det sker. Det här är första gången det händer när jag har beredskapen, konstaterar han.

LÄS MER:Kraftig läcka i Borås – grönt vatten forsade ut

ANNONS