Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visionsbild över det nya polishuset i Backa. Bild: Nils Andreasson arkitektkontor
Visionsbild över det nya polishuset i Backa. Bild: Nils Andreasson arkitektkontor

Grönt ljus för Hisingens nya polishus

Polisen har flaggat för att lokalerna på Vågmästaregatan inte räcker till. Nu ska ett nytt polishus byggas på Exportgatan i Backa.
– Det här måste få högsta prioritet, säger byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M).

Under tisdagens byggnadsnämnd beslutade politikerna att ge ett positivt planbesked för ett nytt polishus i Backa. Det handlar om 9 000 kvadratmeter med plats för 250 anställda, arrest, garage för utryckningsfordon och besöksverksamhet för allmänheten.

Planen för ärendet skulle egentligen hanterats först om något år men har skyndats på av nämndens politiker, enligt Hampus Magnusson.

– Det finns ingen viktigare fråga än att vi får fler poliser till Göteborg. Får vi inte den här byggnaden kommer vi inte kunna husera de poliser som vi nu ser en ökning av i Sverige. Det här har högsta prioritet och kommer att dra igång 2020. Nu är det fullt fokus på att det här går så fort som möjligt, säger han.

Platsen är intill E6:an, på den fastighet där GP:s tryckeri tidigare fanns. Just närheten till stora trafikleder bedöms vara positiv när det handlar om en verksamhet med utryckningsfordon.

Buller och dålig luft

Men samtidigt finns det problem att hantera när man planlägger en arbetsplats med en av Sveriges hårdast trafikerade vägar som granne. Läget riskerar också bli problematiskt för den som vill ta sig till platsen med kollektivtrafik. Närmaste busshållplats ligger 250 meter bort. Även buller- och luftföroreningsnivåer bedöms som mycket höga.

Dessutom, enligt stadsbyggnadskontoret, har området besvärliga förhållanden när det handlar om grundläggning. Marken riskerar dessutom att vara förorenad. De frågetecken som finns ska redas ut i det kommande planarbetet, enligt Karoline Rosgardt på stadsbyggnadskontoret.

– Det finns vissa frågor att utreda, bland annat det här med kontorshus i ett industriområde. Det ligger nära E6 så det handlar också om risker kopplade till motorvägen och hur besökare ska kunna ta sig till byggnaden, säger hon.

Pål Sjölander, lokalförsörjningschef på polisen. Bild: Robin Aron
Pål Sjölander, lokalförsörjningschef på polisen. Bild: Robin Aron

Sedan tidigare har polisen en lokal på Exportgatan där beslagtagna fordon förvaras. Polisens lokalförsörjningschef Pål Sjölander har tidigare sagt till GP att det inte var möjligt att bygga ut de nuvarande lokalerna.

– Vi har under en ganska lång tid känt att vi vuxit ur de gamla lokalerna. Och vi har försökt att hitta lösningar på detta. Bland annat om vi kan vara kvar på platsen och expandera, men det har varit begränsade möjligheter till det då vi inte kunnat komma åt marken runt omkring, sa han till GP i januari i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.