Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora Amundön är ett populärt promenadområde. Bild: Anders Ylander

Gränserna för Amundöns naturreservat ligger fast

Det har stormat kring gränsdragningen av naturreservatet Stora Amundön och Billdals skärgård. Privata fastighetsägare som inte ville ha inskränkningar på sin mark backades av Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna. Men nu får motståndarsidan rätt i högsta instans.
– Vi är väldigt glada över beskedet från regeringen, säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg.
Hampus Magnusson (M) menar att konflikten kunde ha lösts med ett mindre pennstreck på kartan.

Tvisten om Stora Amundön och Billdals skärgård inleddes i början av 2018. Då valde kommunen att bilda ett marint naturreservat i området, bland annat eftersom där finns skyddsvärda miljöer som är viktiga för djurlivet.

LÄS MER: Planer på nytt naturreservat – ska bli större än Delsjön

Ett antal Askimsbor, vars fastigheters vattenområden delvis hamnade innanför gränsen till naturreservatet, överklagade till länsstyrelsen. Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna i byggnadsnämnden valde också att backa från kommunens beslut i ett yttrande till regeringen. De hänvisade bland annat till att gränsdragningen innebar "en inskränkning i enskilds rätt att använda mark" enligt miljöbalken.

Men nu har regeringen beslutat att den ursprungliga gränsdragningen ligger fast.

LÄS MER: Kravet till regeringen: Riv upp beslut om Amundöns naturreservat

Karin Pleijel (MP): Glada över beskedet

– Vi är väldigt glada över beskedet från regeringen. Det betyder att Amundön och havet runt omkring har ett starkt skydd och är tillgängligt för göteborgare nu och i framtiden, säger Karin Pleijel, oppositionskommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hampus Magnusson (M) ordförande i byggnadsnämnden är inte lika nöjd.

– Det är tråkigt att man inte lyssnat på grannarna och tagit hänsyn till äganderätten. Samtidigt är beslutet föga förvånande med tanke på att vi har en regering där (S) och (MP) hänger i armkrok, säger han.

Krävs godkännande av länsstyrelsen

Beslutet innebär bland annat att det kommer krävas godkännande av länsstyrelsen för att till exempel muddra kring de bryggor som tvisten till stor del handlat om.

– Här finns mjuka bottnar som är viktiga för livet i havet och som därför behöver skydd, säger Karin Pleijel.

LÄS MER: Miljöpartiet vill skydda mer marina miljöer i Göteborg

Dubbla segrar för MP

För Miljöpartiet innebär dagens besked dubbla segrar. Utöver reservatsfrågan var man principiellt kritisk till att M, L och D i efterhand ändrade kommunens inställning i en redan behandlad fråga.

– Det skulle kunna bli prejudicerande att man försöker riva upp beslut mitt i ett överklagande. Det hade varit ytterst olyckligt med tanke på att hela detaljplaneprocessen redan är komplicerad som den är, säger Adam Wojciechowski (MP), ledamot i byggnadsnämnden.

I yttrandet till regeringen uppger M, L och D att staden nu kan tvingas betala intrångsersättning till de berörda fastighetsägarna.

– Vi ser inte att det finns en sådan risk, men det får man i så fall pröva framöver, säger Adam Wojciechowski.

”Kunde löst frågan med ett mindre pennstreck”

Hampus Magnusson säger att den frågan är upp till juristerna att bedöma. Han säger vidare att hans parti vill värna naturen i området och tycker att det redan finns ett fullgott skydd.

– Men vi vill också värna äganderätten – för oss är det en principiellt viktig fråga. De boende har redan lagt ner stora pengar i området, säger han och fortsätter:

– Enligt vår mening kunde man ha löst den här frågan med ett mindre pennstreck på kartan så att både naturen och ägarna skyddats, säger Hampus Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.