Gränsen nådd på Bergsjöskolan

Nästan dagligen kommer det nya elever till Bergsjöskolan. Nu är det fullt i årskurs 8 och 9.

ANNONS
|

–Alla elever ska ha tillgång till det som står i skollagen. Och det är inte så enkelt som att det ska finnas lärare och klassrum, säger Douglas McPherson, rektor för de årskurser som nu är fyllda till sista plats.

–Det är också min plikt som rektor att se till att det finns tillräckliga resurser i till exempel elevhälsoteamen.

Bergsjöskolan vid Rymdtorget har elever från förskoleklass till och med årskurs 9.

I början av läsåret var antalet elever på skolan drygt 400. I dag är de cirka 450 och eleverna representerar över 30 nationaliteter.

ANNONS

I årskurs 8 och 9 går det sammanlagt 75 respektive 125 elever och enligt rektorn kan klasserna inte längre ta emot fler elever.

–Gränsen är nådd. Det är min bedömning, säger han.

Skolan har en bra struktur, med både bra och dåliga dagar, säger Douglas McPherson samtidigt som vi följer honom vidare i riktning mot matsalen.

Klockan är strax efter elva och det är ganska tyst och lugnt i korridorerna. I bamba är det livligare. Här finns 180 sittplatser och de allra flesta stolarna är upptagna.

Fler sittplatser går inte att ordna, säger rektorn. Och för att förbättra miljön, för personal att arbeta i och elever att äta i, kommer lunch- rasten att förlängas med 30 minuter. När förändringen är genomförd kommer matsalen vara öppen från 10.30 till 12.30, berättar han.

I en korridor sitter bland andra 16-åriga Arrezo Nori och 15-årige Baudouin i klass 9 A respektive 9 C och väntar på att få gå och äta.

De har gått på skolan flera år och trivs bra. I dag är det inte ovanligt att de möter nya elever nästan varje dag, berättar de.

–Det fungerar ganska bra. Men i stället för att isolera dem i förberedelseklass skulle de få vara med oss lite oftare. Då skulle vi lära känna dem snabbare. Jag menar, även om de inte kan svenska skulle de kunna vara med när vi till exempel har idrott, bild och musik, säger Arrezo.

ANNONS

Men några större invändningar till hur skolan sköter mottagandet har de inte.

–Ibland, när vi kanske sitter med övningar inför nationella prov, händer det att yngre elever springer omkring i korridorerna. Då kan det vara ganska stökigt, men annars är det inga problem, säger Boudouin.

Douglas McPherson anser att skolor och föräldrar i andra stadsdelar bör ta fasta på det som Arrezo Nori pekar på, bland annat eftersom barn oftast tycker att det är kul och öppna inför möten med nya elever.

–Våra elever kan också lära de nyanlända mer än våra lärare ibland och på så sätt skynda på processen.

–Vi försöker sköta integreringen så gott vi kan. Men det handlar inte bara om språk utan om säkerhet också. Alla har till exempel inte sett en borrmaskin tidigare, tillägger rektorn.

Utanför entrén till skolan pågår arbetet att färdigställa en ny konstgräsplan och läktare. Då säger rektorn att han är imponerad av hur alla i stadsdelen, till exempel bostadsbolag, kyrka och föreningar, hjälper till att förbättra den.

–Den förtjänar inte det rykte den har, säger han.

ANNONS
ANNONS