Den nya ambulanshelikoptern.
Den nya ambulanshelikoptern.

GP testar den nya ambulanshelikoptern

Västra Götalandsregionen får tillsammans med Värmland och Dalarna en gemensam andra ambulanshelikopter som kan sättas in vid behov. I dag visas den upp.

ANNONS
|

Se GP:s livesändning:

Helikoptern ska placeras i Karlstad, men i dag premiärvisas den på Säve flygplats. Den är tänkt att användas när någon av de ordinarie helikoptrarna är på service eller på annat sätt inte går att använda.

– Det blir en extra resurs som vi får i vårt gemensamma kommunalförbund. Den kommer att kunna utnyttjas gemensamt av oss tre regioner i kommunalförbundet, säger Lars Hillerström som har representerat Västra Götaland i helikopterdiskussionerna.

Helikoptern blir alltså en reservenhet som drivs av det gemensamma kommunalförbundet Svensk Luft Ambulans där Västra Götaland, Värmland, Dalarna och Uppsala ingår. Men Uppsala kommer inte att använda den extra helikoptern.

ANNONS

I dag har Västra Götaland, Värmland och Dalarna var sin ambulanshelikopter. Den fjärde som nu tillkommer ska också vara ett komplement vid svåra olyckor eller sjukdomar.

– Vi har haft ambulanshelikopter sedan början av 2000-talet. Totalt finns det i dag nio stycken i landet, säger Lars Hillerström.

Västra Götalandsregionen har ett system för bemanning med två piloter, läkare och sjuksköterska medan andra endast har en pilot plus sjukvårdspersonal.

–Vi har ungefär 1 500 uppdrag per år och förutom vid olyckor flyttar också helikoptern svårt sjuka patienter mellan sjukhusen. Vi medverkar också med vårdpersonal på Sjöfartsverkets sjöräddningshelikopter då vi kan medverka med läkare och sjuksköterska för patienter på fartyg, säger Lars Hillerström.

ANNONS