Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Michael Verdicchio tog hem det tunga grävpriset Guldspaden för sina gräv ”Guds utvalda skola” och ”I religionens namn”. Bild: Anna Tärnhuvud
Michael Verdicchio tog hem det tunga grävpriset Guldspaden för sina gräv ”Guds utvalda skola” och ”I religionens namn”. Bild: Anna Tärnhuvud

GP:s reporter vann prestigefyllt grävpris

GP:s reporter Michael Verdicchio har vunnit det tunga journalistpriset Guldspaden, för sina granskningar Guds utvalda skola och I religionens namn.
– Det här är ju det finaste priset en journalist kan vinna, säger Michael Verdicchio.

Organisationen som delar ut det årliga Guldspadepriset är Föreningen för grävande journalister, FGJ, som under veckan haft sitt årliga grävseminarium – detta år i Kalmar.

GP:s reporter Michael Verdicchio tog på lördagskvällen emot Guldspaden i den prestigefulla kategorin ”storstadstidning”. I juryns motivering hette det att han ”avslöjat hur religiöst förtryck av olika slag har tillåtits pågå i svenska skolor och förskolor, trots livsavgörande och ibland livshotande konsekvenser för eleverna”.

LÄS MER: Guds utvalda skola

LÄS MER: I religionens namn

– Jag är överlycklig över priset. Grävande journalistisk är det jag brinner för. När jag går in i ett ämne så lever jag i det, jag går in till hundra procent. Att sedan få ett sådant fint pris är den ultimata bekräftelsen på att man gjort en skillnad, att man gjort ett avtryck, säger Michael Verdicchio.

Tackade de intervjuade

GP:s reporter arbetade med de båda grävreportagen under ett halvårs tid.

Under talet från scenen tackade GP:s reporter den ansvariga redaktören, Snezana Bozinovska, alla fotografer som varit inblandade och inte minst alla de som ställt upp och berättat sina historier – till exempel eleverna på Hällebergsskolan.

En lycklig grävreporter fick ta emot en guldspade för sina granskningar I religionens namn och Guds utvalda skola. Bild: GP
En lycklig grävreporter fick ta emot en guldspade för sina granskningar I religionens namn och Guds utvalda skola. Bild: GP

GP:s chefredaktör, Christofer Ahlqvist, kommenterar det ärofulla priset med följande:

– Det är väldigt glädjande att vår satsning på grävande journalistik betalar sig även i det här sammanhanget. Michael och resten av de inblandade i de här jobben är så värda den här utmärkelsen.

I den ena granskningen, Guds utvalda skola, avslöjar GP hur indoktrinering och sektinslag i en frikyrkligt driven skola, Hällebergsskolan i Ljungskile, lett till psykisk ohälsa och att mängder av skolungdomar försökt begå självmord.

Rektorn avgick

Granskningen avslöjade även hur skolpengar hamnade i församlingsverksamhet, att Skolinspektionen missat missförhållanden gång på gång, samt att kyrkans ledning känt till missförhållandena i många år. Rektorn för skolan avgick i samband med granskningen.

I religionens namn tar GP och Verdicchio upp hur svenska skolor tillmötesgår föräldrars krav kopplade till heder och religion, samt att 27 av 40 uppringda förskolor skulle kunna tänka sig att agera moralpolis efter föräldrars önskemål.

Den granskningen ledde bland annat till att dåvarande Utbildningsminister Gustav Fridolin kallade Skolinspektionen och kommunledningen i de tre storstäderna till ett särskilt möte.

Fakta: Några av Guldspadevinnarna 2019

Storstadstidning:

I religionens namn och Guds utvalda skola – Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)

Mindre dagstidning:

Knäckehjulet – Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)

Etermedia riks

Sjuksköterskebluffen av Anna Engblom, Åsa Erlandsson, Karin Mattisson, Jazz Munteanu (SVT Uppdrag granskning)

Etermedia lokal

Felplacerade i särskolan av Ulla Öhman (Sveriges Radio P4 Västernorrland)

Nytänkare:

Fakta i frågan – Kristoffer Örstadius (Dagens Nyheter)

Bok:

Mats-Eric Nilsson – Chateau Vadå – Ordfront

Magasin:

Skandiamannen och Olof Palme – Thomas Pettersson (Filter)

Gyllene dynamon (arbetsledarpris):

Eva Buskas, Gotlands Allehanda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.