GP:s #PratBar blev skarp om klyftorna

ANNONS
|

Det var fullspikat och hög stämning när valdebatten fyllde GP:s #PratBar på nattklubben Park Lane på Avenyn i går kväll. När GP:s Sarah Britz och den politiska reportern Gunilla Grahn-Hinnfors drog igång debatt och sändning var jakten igång på lokalens sista lösa stolar.

Frågan om hur de växande klyftorna i Göteborg skall hanteras var kvällens första utmaning för panelen, bestående av ledande politiker från samtliga partier representerade i fullmäktige.

Den var förstås kopplade tlll tisdagens nyhetsartiklar i GP om att klyftan mellan de rikaste och de fattigaste i Göteborg fyrfaldigats på 20 år.

Bristen på jobb en knäckfråga

Enigheten var stor om att bristen på jobb är en av knäckfrågorna.

ANNONS

– Arbetslöshet föder klyftor, Sverige håller på att gå isär, sa till exempel kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), som menade att höginkomsttagare som hon själv tjänat på de skatter som regeringen sänkt.

Hulthén pekade också på det viktiga uppdrag skolan har att balansera skolbarnens skiftande förutsättningar, det kompensatoriska uppdraget, som en nyckel i arbetet mot klyftorna.

I frågan om skolans betydelse för en minskad segregation sa Folkpartiets Helene Odenjung att man måste se att alliansregeringen gjort mycket på det nationella planet, och ifrågasatte hur Göteborg hanterat dessa möjligheter på det kommunala planet.

David Lega värnade småföretagen

David Lega (KD) ville se ett mer aktivt stöd till företagandet, särskilt småföretagandet, medan moderaternas Jonas Ransgård också underströk bostadsbyggandets och skolans betydelse för en minskad segregation.

Sverigedemokraternas Arne Steen, menade att invandringen var huvudorsaken bakom de växande inkomstklyftorna i staden.

– Det beror mycket på invandringen, de som bor i Bergsjön är så många fler invandrare och sänker inkomsten, sa Steen.

Samtalstonen var så långt ganska stillsam, medan publiken var desto mer känslosam och högljudd.

Men hettan i debatten ökade när Mats Pilhem (V) lyfte frågan om vuxenutbildnings betydelse, möjligheten att få en andra chans i livet för den som haft en svår skolgång.

ANNONS

Jonas Ransgård (M) kontrade genast att det var viktigare att få en första chans i skolan, vilket fick Anneli Hulthén att hävda att människor förtjänar både en andra och en tredje chans.

Bråk om folkomröstningen

Vägvalets Theo Papaioannou kritiserades när frågan om folkomröstningen om trängselskatten kom upp. Papaioannou sade att omröstningen handlar om hela det västsvenska paketet.

Miljöpartiets Ulf Kamne menade att en sån hållning hotar trovärdigheten i omröstningen och dess resultat.

– Det är väldigt, väldigt illa. Det kan avgöra hela folkomröstningens trovärdighet, sa Ulf Kamne.

–Du far med osanning om du säger att det här är en folkomröstning om Västlänken och trängselskatten. Det vi röstar om är ja eller nej till trängselskatten och därmed om Göteborgs framtid, hela Västra Götalands och Hallands framtid, sa Anneli Hulthén och fick medhåll av Mats Pilhem (V).

–Man kan inte plocka ut det man inte gillar i ett sånt här paket, sa Pilhem.

Arne Steen sa att partiet skulle följa omröstningens resultat men påpekade att man har bättre förslag.

Vindkraftverk eller icke

Frågan om möjliga vindkraftverk i Hakefjorden vållade också det en viss hetta.

Miljöpartiets Ulf Kamne tyckte att det handlade om att ta ansvar, och avvisade Jonas Ransgårds och David Legas kritik mot platsen som olämplig.

ANNONS

–Det krävs mod att göra nödvändiga investeringar för framtiden, sa Mats Pilhem.

Och så rullade det på en bra stund till. Företagarklimatet, sex timmars arbetsdag och äldreomsorg med privata aktörer debatterades.

Räds du inför tanken på att tas om hand av äldrevården? frågade Sarah Britz.

Nej, panelen var förhållandevis trygg inför det, så när som på David Lega.

–Jag är rädd inför tanken att som vårdtagare möta fjorton olika personer under en tvåveckorsperiod, sa David Lega.

ANNONS