Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

GP:s kriminalreporter: De hårda straffen – en signal till alla våldskriminella

I hovrättsdomen fälls sju av de misstänkta för medhjälp till mord, efter dådet på Vår Krog & Bar. Den åttonde frias. GP ställde sex frågor till reportern Peter Linné, som följt ärendet från skottlossning och fram till dagens dom

Finns det några stora överraskningar i dagens dom?
– Nej, egentligen inte. Istället för att dömas till mord, tillsammans och i samförstånd, hamnar hovrätten på medhjälp till mord, också tillsammans och i samförstånd. Den omrubriceringen är väl mer av akademisk karaktär.

De långa fängelsestraffen, varav två på livstid, består?
– Ja, och det är ju den verkligt tydliga markeringen som hovrätten gör. Och det är ju också dessa påföljder som sänder signaler till den undre världen i förorten.

Vad innebär detta i ett bredare perspektiv?
– Att det faktiskt - med stora resurser - går att knäcka grov organiserad brottslighet, att det med teknisk bevisning finns möjlighet att bryta ner förnekanden och tystnadskultur, att ingen figur i dessa miljöer längre kan känna sig hundraprocentig säker.

Och för de boende i Biskopsgården?
– Jag gissar att många där andas ut. I synnerhet de som bidragit till utredningen genom vittnesmål. För dem är detta också ett bevis på att polis och åklagare verkligen tagit brottsligheten i deras stadsdel på största allvar.

Apropå det, har du hört några reaktioner från de rättsvårdande myndigheterna?
– Hittills bara några korta samtal. En polisman sa direkt att "detta är en dom som vi definitivt kan leva med. Fallet är utrett, sju personer fällda och två livstidsstraff utdelade".

Kan detta nå Högsta Domstolen?
– Nä, det har jag svårt att tänka mig. Jag kan inte se något intressant prejudicerande spörsmål i det här ärendet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.