GP:s reporter Michael Verdicchio vinner för andra året i rad det tunga journalistpriset Guldspaden.
GP:s reporter Michael Verdicchio vinner för andra året i rad det tunga journalistpriset Guldspaden. Bild: Robin Aron

GP:s granskning ”Terrorn mot bönderna” vinner Guldspaden

Under fredagen vann GP:s reporter Michael Verdicchio för andra året i rad det tunga journalistpriset Guldspaden, i år för sin granskning av militanta djurrättsaktivister och hur de systematiskt begått brott mot svenska bönder.
– Det är det ultimata kvittot på att man gör avtryck. Polisen tar den här typen av brott på allvar numera, säger han efter vinsten.

ANNONS
|

Under det årliga grävseminariet, arrangerat av Föreningen för grävande journalister meddelades under fredagen vinnarna av årets Guldspade. Priset delas ut i åtta olika kategorier och för bästa granskning publicerad i en storstadstidning har nu GP:s reporter Michael Verdicchio vunnit pris för granskningen ”Terrorn mot bönderna”.

– Det känns riktigt kul att vinna. Det var fruktansvärda historier som lett till att polisen numera tar den här typen av brott på allvar. Det är en upprättelse för alla barnfamiljer som får intrång mitt i natten och sina gårdar vandaliserade, säger Michael Verdicchio.

Redaktören Snezana Bosinovska och Michael Verdicchio arbetar på redaktionen.
Redaktören Snezana Bosinovska och Michael Verdicchio arbetar på redaktionen. Bild: Stefan Berg

Det var efter att reportern Michael Verdicchio fått ett tips från en privatperson han tidigare intervjuat i ett annat sammanhang som allt började. Tipset handlade om en lantbrukare som hotats av djurrättsaktivister och när han började titta närmare på fallet visade det sig att lantbrukaren inte var ensam.

ANNONS

Bönder i alla branscher hade erfarenhet av hot från djurrättsrörelsen men problemet existerade i det fördolda. De drabbade hade lågt förtroende för både reportrar och myndigheter.

– Det var svårt att få lantbrukarna att ställa upp. Samtidigt saknades det brottsstatistik över hur omfattande de här problemen var, säger Michael Verdicchio.

LÄS MER:Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

"Vi har granskat en bortglömd grupp”

Många var rädda för att eventuell uppmärksamhet skulle leda till fortsatta trakasserier. Flera hade även tidigare blivit trakasserade av djurrättsaktivister som då utgett sig för att vara journalister.

Ett omfattande arbete med att kartlägga brotten inleddes. Bland annat genom ett stort antal intervjuer med drabbade, anhöriga, anställda, och polisen växte bilden av problematiken fram.

En stor del av arbetet handlade också om att lyckas infiltrera de militanta grupperna via nätet för att kartlägga vilka som spred hot och organiserade brott.

LÄS MER:Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

Efter publiceringen i början av 2019 skakade granskningen om hela Sverige. Många lantbrukare hörde av sig och trailern till granskningen hade över en miljon visningar.

– Jag har aldrig fått så mycket respons, många sa att äntligen tar någon tag i frågan. Bönder på landsbygden kan ofta känna sig förbisedda, av både media, polisen och myndigheter. Vi har granskat en bortglömd grupp. Man ser på de här typen av brott på ett helt annat sätt idag, säger Michael Verdicchio.

ANNONS

GP:s fotograf Stefan Berg hade en stor del i arbetet. Han tycker att det är viktigt att en satsning på grävande journalistik uppmärksammas.

– Vi har mött barnfamiljer som trakasseras och hotas på ett fruktansvärt sätt. Det handlar om små barn som far illa och trots deras oro för sin egen säkerhet ställde de upp och pratade med oss. Det är oerhört starkt och tyder på ett stort civilkurage. Det är det här som är journalistikens uppdrag, att avslöja missförhållanden, säger Stefan Berg.

GP:s fotograf Stefan Berg arbetade med granskningen av djurrättsrörelsen.
GP:s fotograf Stefan Berg arbetade med granskningen av djurrättsrörelsen.

LÄS MER:Regeringen vill ge bönder bättre skydd mot djurrättsaktivister

Fick stort genomslag

Granskningen fick genomslag ända upp till regeringsnivå. Den diskuterades i flera interpellationsdebatter och i mars skickade regeringen ut ett regleringsbrev till Polismyndigheten med ett nytt uppdrag. De uppmanades att nu börja prioritera djurrättsrelaterad brottslighet nationellt.

Granskningen ledde också till att Sveriges största veganmässa, Vegomässan, fick läggas ner efter att GP avslöjat kopplingar mellan arrangörerna och aktivister som spridit dödshot mot bönder.

LÄS MER:Djurfront-aktivister jobbade på Vegomässan - sponsrad av Ica och Axfood

Förutom reportern Michael Verdicchio arbetade även fotografen Stefan Berg med granskningen. Andra som hade en del i arbetet kring granskningen var reportern Hampus Dorian, redaktör Snezana Bozinovska, tv-redigerare Elin Georgsson och Anders Ylander och grafik samt redigering stod Dan-Tage Augustsson för.

Michael Verdicchio och Tobias Andersson Åkerblom nominerades båda till journalistpriset Guldspaden i kategorin ”storstadstidning” för sina granskningar.
Michael Verdicchio och Tobias Andersson Åkerblom nominerades båda till journalistpriset Guldspaden i kategorin ”storstadstidning” för sina granskningar. Bild: Stefan Berg

”Årets rullgardin”

Priset för ”Årets rullgardin” anspelar på hur granskande journalistik kan få myndighetsaktörer att förstöra handlingar när de begärs ut. Ett grundlagsbrott som bryter mot offentlighetsprincipen, något som GP:s granskning av Västra Götalandsregionens nya larmcentral ledde till.

ANNONS

Reportern Tobias Andersson Åkerblom, som även var nominerad till en Guldspade, står bakom granskningen som tidigare i år ledde till att chefen för larmcentralen köptes ut och fick avgå. Detta efter att hon infört rutin på att förstöra dokument där bemanningen av larmcentralen redovisades.

Trots detta kunde GP hitta belägg för att sjuksköterskor arbetat ensamma under flera pass under hösten.

LÄS MER:Larmet från 112: Granskningen i korthet

Om Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till: ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Prisutdelningen sker i samband med ett årligt grävseminarium som i år är helt online, kallat DigiGräv den 18-19 september.

Källa: FGJ, Föreningen för grävande journalister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS