Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

GP:s fotografer i Årets bild 2015

I kväll delas priserna i Årets bild ut. GP:s fotograf Lisa Thanner är redan en vinnare.

Freddie Wadling ser lite bekymrad ut. Händerna mot pannan. Redan för ett par veckor sedan fick Lisa Thanner reda på att hon vunnit andra pris i klassen porträtt med sin uttrycksfulla bild på sångaren.

- Det är jätteroligt att få professionell bekräftelse. Årets bild är prestigefylld tävling, säger hon.

Läs också: GP-fotograf prisad i Årets bild

Prisutdelningen sker på Fotografiska i Stockholm i kväll och där kommer också alla prisade bilder att ställas ut under några veckor för att sedan visas upp runtom i landet.

Olof Ohlsson, som tillbringade hösten på Göteborgs-Posten som praktikant från fotoskolan på Biskops Arnö, är nominerad i klassen utlandsreportage för sitt examensarbete som publicerades i GP i somras.

- Det kom nästan som en chock. För mig är det en väldigt tung klass att vara nominerad i, säger han.

Reportaget, som Olof Ohlsson både fotograferade och skrev, handlar om villkoren för de gästarbetare från Nepal bygger arenorna i Qatar som fotbolls-VM ska spelas på.

- Jag kände att det var ett ämne som borde engagera. Här hade mest diskussionen handlat om hur det ska gå att spela fotboll i femtio graders värme, och mindre om hur de som bygger arenorna ar det.

Nominerad är också frilansfotografen Jonas Tobin, för reportaget om Kim Boström som har Downs syndrom, som publicerades i GP under sommaren.

Bild: Bild: Lisa Thanner
Bild: Bild: Lisa Thanner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.