Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s artikel väcker heta känslor på facebook

GP:s artikel om olagliga anställningar på GU har väckt heta känslor i Facebookgruppen Högskoleläckan med 10 000 medlemmar. Fem personer har uteslutits.

Facebooksgruppen heter Högskoleläckan - gruppen för högskoleskvaller är landets största diskussionsforum för högskolerelaterade frågor och är öppen för alla som vill bli medlemmar. 

I fredags berättade GP om hur internrevisorn kommit fram till att ansvariga anställt åtta medarbetare i strid mot lagen efter en anmälan av filosofiprofessor Helge Malmgren. Samtliga anställningar borde ha lyst ut men så skedde inte.
Vidare slog revisorn fast att ingen skäligen kunde ställas till svars för detta då det skett inom ramen för en olaglig kultur som utvecklats de senaste 15 åren.

GP:s artikel publicerades på facebooksidan av flera medlemmar tillsammans med egna kommentarer som sedan kommenterades av andra. Moderatorn ansåg att kommentarerna var av en olämplig karaktär och avpublicerade inläggen och uteslöt fem medlemmar.

- Det var kommentarerna jag reagerade emot från personer vars kommentarer jag har reagerat på tidigare, inte bara denna gång. Det blev droppen, vi har ju regler för hur vi ska uttrycka oss.
Moderatorn syftar på regel nummer 2: "Vi anstränger oss för att hålla en god ton och visa hyfs mot andra debattörer. Vi får kritisera hårt, men vi gör det civiliserat."
 

Hur högt eller lågt i tak är det?
- Vi har kommit fram till de här reglerna gemensamt i demokratisk ordning. Men att utesluta de här personerna var förhastat och jag har bett upp ursäkt för det och uppmanat att de ska läggas tillbaka i gruppen, säger moderatorn.

Så här kommenterar en av gruppens medlemmar händelsen:
"Jag -- som tillhör den äldre, stadgade och etablerade professorsgenerationen -- menar att det som skedde på den här sidan igår är mycket allvarligt för det kritiska universitets- och högskolesamtalet. Och jag är inte den ende som menar det. Till exempel har den mycket respekterade förre rektorn vid Umeå Universitet, /.../ just meddelat att han lämnat gruppen på grund av uteslutningarna (han kallar dem faktiskt 'utrensningar') och att han upplever sätt att administrera gruppen som väsensfrämmande i universitetssammanhang."

Och han fortsätter:

"Det mest allvarliga med här saken är att Högskoleläckan de facto på kort tid har blivit den mest betydelsefulla kanalen för nyheter, samtal och kritisk dialog om de svenska universitets- och högskolesektorn. Det är mycket olyckligt att en enskild person så godtyckligt kan avgöra denna diskussionskanals framtid. Jag vill därför kraftig uppmana gruppens grundläggare och administrator  att redogöra för bakgrunden till gårdagens handlingar. Annars tror jag att gruppens storhetstid snart är ett minne blott."
En av de uteslutna medlemmarna har nu startat en annan facebooksida som heter Universitetsläckan.

-Jag tror jag använde ordet "feg" om internrevisorn och de slutsatser han dragit att ingen kunde ställas till ansvar. Men jag tycker kommentarerna höll en hård men professionell ton, säger han och hänvisar till det här inlägget där moderatorn får medhåll vad gäller tonläget.

"Jag följer bägge grupperna ett tag, så får vi se hur de utvecklar sig.
Jag delar inte uppfattningen att ni skulle avskiljas från den andra gruppen, men samtidigt skulle jag vilja fråga er en sak nu när xx löper gatlopp: har ni själva något ansvar för den uppkomna situationen?

Jag deltog ju något litet i den aktuella diskussionen, men tyckte kanske inte att den gav så värst mycket efter en stund. Men samtidigt blev jag lite förvånad när jag läste en del av av er...a inlägg. Särskilt de mer insinuanta (eller kanske inte så värst insinuanta i vissa fall) inläggen riktade mot enskilda individer tyckte jag var olustiga.
Jag noterar att XX har bett om ursäkt, har ni ägnat er åt något slags introspektion?"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.