Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grävreportern Michael Verdicchio och fotografen Sanna Tedeborg är nominerade till en guldspade i en den prestigefyllda kategorin ”Storstadstidning” för deras uppmärksammade granskning av den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Bild: GP
Grävreportern Michael Verdicchio och fotografen Sanna Tedeborg är nominerade till en guldspade i en den prestigefyllda kategorin ”Storstadstidning” för deras uppmärksammade granskning av den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Bild: GP

GP-granskningar nominerade till två guldspadar

Två av Göteborgs-Postens granskningar från 2021 har nominerats till prestigefyllda guldspadar.
I kategorin ”Storstadstidning” kan Michael Verdicchio tillsammans med fotografen Sanna Tedeborg vinna sitt fjärde raka pris.
GP är även nominerad i kategorin ”Studentspaden”.
– Det känns nästan overkligt, säger Michael Verdicchio.

Göteborgs-Posten satsning på grävande journalistik fortsätter att uppmärksammas. Förra veckan utsågs GP till ”Årets dagstidning” av Tidningsutgivarna (TU).

Som motivering angavs tidningens starka innehåll och journalistik.

LÄS MER: Göteborgs-Posten vinner Årets dagstidning 2022

Under måndagen nominerades GP till nya prestigefyllda pris. Den här gången av Föreningen grävande journalister, FGJ, som delar ut priset Guldspaden.

I den tunga kategorin ”Storstadstidning” är granskningen ”Patriarkens högra hand” nominerad.

Granskningen av den grekisk-ortodoxa kyrkan är gjord av GP:s fotograf Sanna Tedeborg och grävreportern Michael Verdicchio.

I granskningen avslöjar GP hur svenska skattemedel hamnat på villovägar, där hundratals miljoner kronor delas ut årligen till religiösa trossamfund av regeringen utan någon ordentlig kontroll. I granskningen vittnar grekisk-ortodoxa församlingar i hela landet hur inte en krona av statsbidragen nått fram under flera år trots att kyrkan redovisat detta till staten. Granskningen visar istället hur kyrkans ledare i Skandinavien – en av världens mäktigaste ortodoxa präster – köpt lyxhus i hemlighet, gjort höga lönehöjningar till sig själv och att pengar försvunnit spårlöst under en rad mystiska omständigheter.

Avslöjandena har bland annat lett till att Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) och polisen dragit igång utredningar. Granskningen har även fått internationell uppmärksamhet, bland annat i medier i Grekland, USA och Turkiet.

– Det har varit jättestarka reaktioner, inte minst från greker som har bott i Sverige i större delen av sina liv och som kyrkan betyder väldigt mycket för. Men även personer från andra länder i stora delar av världen har hört av sig, säger Michael Verdicchio.

Fått reaktioner från hela världen

Han säger att han via källor också fått reda på att granskningen har tagits upp under möten vid den grekisk-ortodoxa kyrkans högkvarter i Istanbul.

– Att den ortodoxa världsledningen sitter och diskuterar en granskning gjord i Göteborgs-Posten visar att vår journalistik verkligen gör skillnad.

Nomineringen innebär att Michael Verdicchio har chansen att vinna Guldspaden för fjärde året i rad.

– Det känns nästan overkligt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, mer än att jag är väldigt stolt.

Fotografen Sanna Tedeborg säger att en viktig del i granskningen har varit att få de medverkande att känna sig trygga.

– Jag är så klart jättestolt. Det är viktigt att granska vart skattepengar tar vägen. I granskningen har vi bland annat varit med på en begravning och det är ett stort förtroende att få vara med på det sättet. Speciellt när vi granskar en person med väldigt stor makt, säger hon.

Studenterna: ”En morot”

GP har även en nominering i klassen ”Studenspaden”. De nominerade reportrarna är Vilma Stockvall, Heino Ollin, Adam Fröberg, Kajsa Lecander och Daniel Dewerud som studerar vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet.

LÄS MER: Studenter larmar om SGS-lägenheter med kackerlackor och mögel

I granskning ”Studentbostadsgranskningen” avslöjar reportrarna hur studenter som köat i flera år hos Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, systematiskt tilldelats undermåliga och ostädade lägenheter.

Drabbade berättar om hur de mötts av skadedjur, mögel och stinkande matrester när de flyttat in.

Granskningen har bland annat lett till politiska reaktioner och krav på att SGS ska komma till rätta med problemen.

– Det känns väldigt stort att få vara nominerad till ett så stort pris. Dels är det ett kvitto på allt slit vi har lagt ner på granskningen, men det är också en morot till att fortsätta göra liknande jobb, säger Kajsa Lecander.

Hans Peterson Hammer är chef för GP:s grävredaktion. Han menar att nomineringarna visar att Göteborgs-Posten år efter år gör viktig och högklassig journalistik.

– Jag är stolt och väldigt glad över att GP kan visa en sån kontinuitet. Det är fjärde året i rad som vi nomineras i den hårdast konkurrensutsatta klassen, Storstadstidning. Det är också glädjande för framtiden att ett GP-reportage är nominerat i klassen årets studentgräv, säger han.

LÄS MER: GP:s reporter vann prestigefyllt grävpris

LÄS MER: GP:s granskning ”Terrorn mot bönderna” vinner Guldspaden

LÄS MER: GP:s granskning ”Systrar” vinner Guldspaden

Urval av nomineringarna för Guldspaden 2021

BOK:

 • Till varje pris (Anna Roxvall och Johan Persson, Myteri Förlag)
 • Vapensmederna (Mathias Ståhle, Jani P Sallinen, Norstedts bokförlag)
 • Tills alla dör (Diamant Salihu, Mondial förlag)

STORSTADSTIDNING:

 • Barn till varje pris (Josefin Sköld, Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud, Dagens Nyheter)
 • Medicinmannen (Adam Svanell, Lars Berge (frilans), Jani Pirttisalo Sallinen, Teresa Küchler, Hugo Lavett (frilans), Svenska Dagbladet)
 • Ikea och skogsskövlingen (Staffan Lindberg, Aftonbladet)
 • Molnfabriken (Elinor Strand, Jessica Ziegerer, Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad)
 • Patriarkens högra hand (Michael Verdicchio, Sanna Tedeborg, Göteborgs-Posten)

STUDENTSPADEN:

 • Underlivsmassorerna (Alice Aveshagen, Astrid Larsson, Expressen)
 • Studentbostadsgranskningen (Vilma Stockvall, Heino Ollin, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Daniel Dewerud, Göteborgs-Posten)
 • Fördel Big Tech - maktspel om artificiell intelligens i Europa (Alina Yanchur, Camille Schyns, Greta Rosén Fondahn, Sarah Pilz, EUobserver)

För samtliga nomineringar läs mer här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.