GP frågade göteborgarna: Vem är denna politiker?

Snart får Göteborg flera nya tillskott i kommunstyrelsen och GP frågade några göteborgare om de kände igen stadens politiker. Det gick sådär.

ANNONS
|

Förra veckan beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att sätta Axel Josefson (M) på ordförandeposten i kommunstyrelsen. Vid årsskiftet får staden därmed ett borgerligt styre efter 24 år med socialdemokraterna vid makten.

LÄS MER: Alliansen tar över makten i Göteborg

Men hur bra koll har göteborgarna på stadens politiker? GP frågade några av stadens invånare om de kände igen några av stadens kommunalråd. (kommunstyrelsens nya och gamla ansikten).

LÄS MER:TEST: Hur bra koll har du på Göteborgs politiker?

Många känner igen "Soffan"

– Ja, men det är hon Soffan. Ann-Sofie, säger Gunnar Wikander från Mölnlycke snabbt när bilden av Ann-Sofie Hermansson (S) visas.

Av de GP pratar med känner flest igen Ann-Sofie "Soffan" Hermansson, kommunstyrelsens ordförande och blivande oppositionsråd.

ANNONS

LÄS MER: De blir Alliansens nya kommunalråd

Få visste däremot vem nykomlingen Emmyly Bönfors (C) är eller vilket parti hon tillhör.

– Är det inte Annie Lööf? Men det är en centerpartist? chansar Jessica Bley från Olskroken.

När folk fick gissa parti träffade ändå många rätt efter att ha anmärkt på likheterna mellan Bönfors och partiledaren Annie Lööf. Trots liknande hårfärg och frisyr har Lööf dementerat eventuella släktband.

Få göteborgare känner till sina politiker

När SOM-institutet undersökte göteborgarnas kännedom om lokala politiker 2016 kom de fram till att en mycket stor andel inte kände till stadens enskilda politiker.

Sju av tio politiker var okända för 50 till 70 procent av de som svarade. Flest kände till David Lega (KD) och Ann-Sofie Hermansson (S) medan bara hälften kände till Helene Odenjung (L) och Martin Wannholt (numera Demokraterna men vid mättillfället oberoende politiker).

Politiker vi frågade om:

Bild: Olof Ohlsson

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens tillträdande ordförande

grade crossed
Fem av åtta personer kände inte igen Josefson. Två visste att han var moderat, men bara en kände till hans namn, partitillhörighet och att han snart blir ordförande i kommunstyrelsen.
Bild: Robin Aron

Helene Odenjung (L), kommunstyrelsens tillträdande förste vice ordförande

grade crossed
Sex av åtta kände inte igen Odenjung. En person kände igen henne som politiker och en kände till hennes namn, parti och att hon snart är vice ordförande i kommunstyrelsen.
Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Emmyly Bönfors (C), blivande kommunalråd med ansvar för miljö och klimat

grade crossed
Sju av åtta kände inte igen Bönfors. En kunde namn och parti, men inte hennes blivande ansvarsområde som kommunalråd.
Bild: Thomas Johansson

Martin Wannholt (D), kommunalråd (oppositionsråd)

grade crossed
Fem av åtta kände inte igen Wannholt. Men tre visste både hans namn och partitillhörighet.
Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

David Lega (KD), blivande biträdande kommunalråd

grade crossed
Fem av åtta kände inte igen Lega. Tre kände dock till hans namn och vilket parti han tillhör.
Bild: Per Wahlberg

Ann-Sofie Hermansson (S), blivande kommunalråd (oppositionsråd)

grade crossed
Fyra av åtta kände inte till Ann-Sofie Hermansson, men lika många visste precis vem hon är med namn, smeknamn och partitillhörighet.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS