Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP-fotograferna Robin Aron och Meli Petersson Ellafi prisas på Årets Bild

Göteborgs-Postens satsning på bildjournalistik har gett tydliga resultat. Två av GP:s fotografer prisas nu i den prestigefulla tävlingen Årets Bild.
– Det känns fantastiskt. Det är extra kul att jag vann med ett så viktigt reportage, säger Robin Aron.

Nu står det klart vilka av landets fotografer som hyllas i tävlingen Årets bild. GP:s fotografer Robin Aron, 32, och Meli Petersson Ellafi, 31, prisas i flera kategorier, och även GP-medarbetaren Björn Larsson Rosvall finns med på listan över vinnare.

Robin Aron.
Robin Aron.

”Modig publicering”

Robin Aron vinner kategorin ”Årets vardagsbild utland” för det gripande bildreportaget om de utsatta människorna på en institution i Nordmakedonien som han gjort tillsammans med Göteborgs-Postens reporter Evalis Björk. Han tar även hem en andraplats för sin rörliga bild i kategorin ”Årets TV/webb 10 minuter” för samma reportage.

– Det är så bra att GP har vågat satsa på kvalitetsjournalistik, gör de här reportagen och satsar på att anställa fotografer. Det är därför vi kan göra de här jobben.

Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Hur kändes det att göra reportaget?

– Jag hade hört talas om institutionen innan, och hört berättelser om den. Men det var inget som kunde förbereda mig på det jag såg där. Man tror inte att det är sant innan man har sett det, säger Robin Aron.

– Efter reportaget har det börjat ske förändringar där. Det är journalistik som kan göra skillnad. Därför känns det extra bra att få pris för det.

Robin Aron har tidigare vunnit Årets bild i kategorin ”Nöje” 2013.

Louise Sandborg är GP:s chef för tidningens bild- och tv-redaktion, och hon är mycket glad över utmärkelserna.

– Det är fantastiskt roligt att Robin prisas för just de här bilderna. Det var en modig publicering med oerhört starka bilder som avslöjade stora missförhållanden och gav en svag grupp en röst.

– Extra roligt är det förstås att få ett pris i kategorin för rörlig bild i och med att vi precis dragit igång den satsningen, säger Louise Sandborg.

Meli Petersson Ellafi.
Meli Petersson Ellafi.

Brinner för att skilda livet i förorten

GP:s fotograf Meli Petersson Ellafi tar hem en tredjeplacering i kategorin ”Årets sportreportage”, där hon och reportern Joel Tivemo skildrade livet för två fotbollslag. Båda lagen kommer från Göteborg men lever i två helt olika världar, där de ändå möts på fotbollsplanen.

Just att skildra livet i förorten är något som Meli Petersson Ellafi brinner starkt för.

– Det är ett ämne jag ständigt faller tillbaka i. Bilderna jag vunnit pris för tidigare har också handlat om förorten. Jag återvänder alltid dit, säger hon.

Hur kändes det att vinna tredjepriset?

– Det känns kul! Man vill såklart alltid vinna förstapriset när man är nominerad, men det var jättekul att jag fick pris i en reportageklass. Det har jag inte fått tidigare, säger Meli Petersson Ellafi.

– Det var också kul att vinna med ett ungdomsreportage i en sportkategori. Det här är inga kända fotbollsspelare, det är vanliga 15-åringar med helt olika bakgrunder som spelar fotboll. Jag höll på med det mycket, och kände att det här verkligen kunde bli bra, säger hon.

Meli Petersson Ellafi har tidigare vunnit förstapris i Årets bild i kategorin ”Vardagsliv Sverige” 2017. Året därpå vann hon juryns hederspris.

Att GP:s satsning på bildjournalistik varit så framgångsrik glädjer Louise Sandborg.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och att de ser våra duktiga fotografer och att de får uppskattning för allt jobb de lagt ner på detta.

Prisutdelningen skulle egentligen ägt rum i Helsingborg på lördagskvällen 21 mars, men har ställts in på grund av det nya coronaviruset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.