Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
- Självklart kommer en ny politisk redaktör att göra skillnad. Det är meningen. Men någon högervridning är det inte tal om, säger Cecilia Krönlein.

GP förblir en liberal tidning

I tisdags blev det klart att Alice Teodorescu blir chef för GP:s ledarredaktion med start den 1 mars. Rekryteringen har väckt frågor kring tidningens politiska tillhörighet.

Cecilia Krönlein, chefredaktör:

Har GP bytt politisk färg?

- Göteborgs-Posten är fortsatt liberal på ledarplats. I ledarredaktionens styrdokument står bland annat att opinionsbildningen ska ske utifrån en liberal idégrund, och att den därmed inte alltid ska vara politisk korrekt. Det gäller alltjämt. GP:s ledarredaktion ska våga utmana invanda föreställningar, peka på bristfälliga resonemang och undangömda fakta.

Hur kommer värvningen av Alice Teodorescu att påverka opinionsjournalistiken i GP?

- Självklart kommer en ny politisk redaktör att göra skillnad. Det är också meningen.

Vi har läsarnas förväntningar och krav på oss att utveckla tidningen, samtidigt som vi värnar det kvalificerade jobb som redan i dag görs på redaktionen. Det gäller också opinionsjournalistiken och min förhoppning är att Teodorescu kommer medverka till att GP tar en tydligare plats i det offentliga samtalet och samhällsdebatten både här i Göteborg och nationellt.

Vilka reaktioner har du fått?

- I huvudsak väldigt positiva. Många har gratulerat GP till en spännande rekrytering av en begåvad, orädd och skarpsinnig opinionsbildare. En del har ställt frågor om huruvida sidan kommer att vridas åt höger eftersom Alice Teodorescu beskriver sig som liberalkonservativ. Vi som tillsatt henne bedömer att hennes politiska inställning rimmar med tidningens färg som liberal, en bedömning som delas av Teodorescu själv. Alice har också tydligt deklarerat att hon inte har för avsikt att styra GP:s ledarsida åt höger.

Är du förvånad över reaktionerna?

- Jag tycker att det är bra att det ställs frågor om GP:s opinionsjournalistik. Min förhoppning är att den ska fortsätta att stimulera samhällsdebatten och det politiska samtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.