Ann-Sofie Hermansson
Ann-Sofie Hermansson

GP erfar: Hon tar över efter Hulthén

ANNONS
|

Klockan 15 på måndagen presenterar Socialdemokraterna i Göteborg vem som tar över ordförandeklubban i kommunstyrelsen efter avgående Anneli Hulthén. Enligt GP:s källor är det Ann-Sofie Hermansson som kommer att föreslås.

Läs också:Hon vill bli S nästa ledare i Göteborg

Ann-Sofie Hermansson arbetar i dag som ombudsman för Socialdemokraternas Europaparlamentariker. Hon är stationerad i Göteborg. Under Göran Johanssons sex sista år på posten som kommunstyrelseordförande arbetade Ann-Sofie Hermansson i hans stab. Hon har också arbetat för LO, men inte tidigare haft några tunga kommunala förtroendepositioner. Under flera år skrev hon S-krönikor för GP:s ledarsida.

Sedan Anneli Hulthén annonserade sin avgång har fem kandidater utkristalliserats: Ann-Sofie Hermansson, riksdagsledamoten Mattias Jonsson, Cecilia Dalman-Eek som är pressekreterare för kommunstyrelsegruppen, Lena Malm som är ordförande i kommunfullmäktige och Håkan Linnarsson, regionråd i Västra Götaland.

ANNONS

Det är första gången som Socialdemokraterna har haft en öppen process med flera kandidater till en så tung förtroendepost. Den har följts med intresse även från partiet centralt. Diskussionerna om de slutna valprocesserna startade på allvar inom S i samband med valet av Håkan Juholt som ordförande.

Eva-Marie Rasmusson, ombudsman för S-Göteborg, skriver i ett sms att valkommittén är mycket nöjd med den öppna process som lett fram till ett namn.

Men det finns också kritiker till att lämna frågan så öppen. En tung del i partiets ledning i Göteborg har, enligt vad GP erfar, velat ha riksdagsledamoten Mattias Jonsson. Förra året valdes han till ordförande i ett av stadens viktigaste kommunala bolag: Älvstranden Utveckling AB och han har under året synts i Göteborg mer än tidigare.

Vid GP:s rundringning till ett drygt 20-tal av de största S-föreningarna stod det klart att Mattias Jonsson ändå var en ganska okänd kandidat lokalt, medan stödet för Ann-Sofie Hermansson var stort. Kritikerna menar att man inte enbart kan ta hänsyn till vem som är känd bland medlemmarna utan också måste se vem som är lämpligast för uppdraget och vad det kräver.

Valet av kandidat till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande sker på en distriktsårskonferen den 18 januari. Det slutliga valet görs av kommunfullmäktige.

ANNONS
ANNONS