Christian Johansson och Bernt Hanson på väg ut på Härlanda tjärns is.
Christian Johansson och Bernt Hanson på väg ut på Härlanda tjärns is.

"Gott om fina isar nu"

ANNONS
|

Lite snö och många kalla dagar gör förutsättningarna perfekta för skridskoåkare.

– Det finns gott om riktigt fina isar nu. Jag var själv ute och åkte vid Härskogen utanför Lerum i helgen. Det var jättefina förhållanden med mycket blankis, säger Klas Forsell, ordförande i Göteborgs långfärdsskridskoklubb.

Men den som vill testa isarna bör ändå vara försiktig.

– Att en is ser fin och tjock ut är ingen garanti. Där vi åkte i lördags fanns svaga partier och även några helt öppna, säger Klas Forsell.

Att gå och köpa ett par långfärdsskridskor och sedan bara ge sig ut är inget han rekommenderar. Istället är det bäst att först gå en kurs.

ANNONS

– Hos oss är det ett krav för att få följa med på turer. Det finns även ett par andra som arrangerar nybörjarkurser häromkring. Det är ett bra sätt för att lära sig hur man uppför sig på isen, säkerhet och även åkteknik, säger Klas Forsell.

För dem som sedan ger sig ut på egen hand gäller att ha med sig rätt utrustning. Och att ha sällskap.

– Allra viktigast är nog att inte åka ensam. Dessutom ska du ha med dig isdubbar, ispik, visselpipa, livlina, en ryggsäck som sitter ordentligt och som du har ett ombyte i. Hjälm rekommenderar vi också, säger Klas Forsell.

Han hoppas nu att väderprognosen stämmer - att kylan stannar kvar och snön håller sig borta.

– Då växer isarna till sig och säkerheten ökar. Snöar det blir det både mer svåråkt och osäkrare isar eftersom snön lägger sig som ett isolerande lager.

ANNONS