Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gothia cup-ledaren begärd häktad

Han skulle ha varit ledare för ett lag i Gothia cup. Istället har han nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande för att ha utsatt tre unga tjejer för sexuella trakasserier. - Det finns en stor risk att han lämnar landet om han släpps på fri fot, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Tre flickor på 16 år ska ha blivit omringade och antastade av ett 30-tal personer i samband med att invigningen av Gothia cup avslutades på måndagskvällen.

Det ska ha varit främst ungdomar men den drivande, enligt tjejerna, ska ha varit en ledare för ett av lagen. Ledaren är en 36-årig man som anhölls misstänkt för sexuellt ofredande.

På torsdagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för tre fall av sexuellt ofredande.

- Han har fortsatt förneka och för att vi ska kunna lagföra den här gärningen så krävs det att han är häktad eftersom det finns en stor risk att han lämnar landet om han släpps på fri fot. Han har ju ingen anknytning hit och skulle säkert inte stanna kvar för att lagföras för det här, skulle jag tro. Det handlar också om att säkra målsägarnas skadestånd, säger kammaråklagare Stefan Lind.

"Kortare fängelsestraff"

Mannen nekar men åklagaren anser att han har bra bevisning mot honom.

- Den bevisning jag har än så länge tycker jag ser bra ut men sedan är det naturligtvis en fråga om en bedömning vid förhandlingen sedan så jag  som jag ser det så har vi gott skäl att begära honom häktad.

Straffet för ett sådant här brott kan bli fängelse i en månad.

- Enligt min bedömning hamnar vi där. Så det är ett kortare fängelsestraff som jag tror kommer att bli följden av det här, säger Stefan Lind.

Skyller ifrån sig

GP kunde i går berätta att mannen skyller ifrån sig.

– Så hans uppfattning är nog att polisen borde ha tagit någon annan. Han har också fått uppgifter från andra personer i det laget som han är tränare för att det har varit någon annan person framme vid de här tjejerna och kanske betett sig på ett sätt som inte varit acceptabelt, sa hans advokat Fredrik Engström då.

Om sin klients roll i det hela sa han:

– Det har varit massa människor från olika håll, från olika länder, som har velat ta kort på varandra med de olika lagen som har varit där. Han har visserligen tagit kort med några av de här tjejerna men har definitivt inte ofredat någon på något sexuellt sätt. Så det är hans uppfattning.

"Annan uppfattning"

Under onsdagen hölls förhör med mannen och då framkom uppgifterna om att den anhållne mannen påstår att den skyldige ska vara någon annan.

– Mm, den uppgiften har vi fått och det ska utredas vidare. Det är ett uppslag vi jobbar med, naturligtvis. Nu har vi en annan uppfattning om det. Men det går jag inte in på varför vi har den uppfattningen, men så är det, sa kammaråklagare Stefan Lind då men kunde inte kommentera det närmare.

Laget får inte fortsätta i turneringen

På onsdagskvällen stod det klart att det lag som mannen är ledare för inte får fortsätta spela i Gothia cup. Det är första gången någonsin som ett lag stängs av.

– Det är ett beslut som man aldrig skulle ha velat ta. Men det känns som att det är rätt, sa Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson då.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas på fredagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.