Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cup fortsätter bojkotta Biskopsgården.

Gothia Cup fortsätter bojkotta Biskopsgården

Gothia Cup fortsätter bojkotta Biskopsgården som sovplats för fotbollspelarna. Men i år återvänder man till Tynnered.

Läs också: "Gothia cup har stort signalvärde för stan"

Förra året rapporterade GP att Gothia Cup strök Sjumilaskolan i Biskopsgården från de cirka 60 skolor som används för boende under Gothia Cup. Även två skolor i Tynnered har tidigare ratats av säkerhetsskäl. Men i år kan det bli ändring på det.

– Det lutar åt att vi kommer tillbaka till Vättnedalsskolan och Ängåsskolan. Min uppfattning, efter tät kontakt med polis och stadsdelsdirektör, är att man i det området har fått ordning på den sociala oron, säger Lena Rönnefors, turnéledare för Gothia Cup.

Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör i Västra Göteborg, är positiv till att Gothia Cup nu vill återvända till Tynnered, efter att ha undvikit de två skolorna i fem år.

– De är välkomna, säger hon.

Samtidigt ställer hon sig kritisk till hur Gothia Cup-ledningen förhåller sig till stadsdelar med problem.

– Jag kan förstå rädslan, men när man överger en stadsdel på det viset sker en ökad stigmatisering. Jag tycker nästan att man borde göra tvärtom: prioritera de stadsdelar som har problem. Ofta är ungdomarna i de stadsdelarna väldigt idrottsintresserade. Väljer man att förlägga aktiviteter där kan det få positiva konsekvenser och leda till en normalisering av förorten, säger Maria Lejerstedt.

Hector Valeria, lärare på Sjumilaskolan och tränare för Solväders FC, är inne på samma spår.

– Självklart kan vi inte riskera livet på någon. Men farliga saker händer var som helst, inte bara i Biskopsgården. Man löser inga problem genom att stänga oss ute. Då sätter man en stämpel på oss: det här är människor som det inte går att umgås med. Det skickar fel signaler till allmänheten, säger han.

Hector Valeria känner sig uppgiven över situationen.

– Det här känns som ett slag i ansiktet. Vi jobbar i motvind hela tiden. Och Gothia Cup har aldrig fört ett samtal om detta med oss. I Biskopsgården händer positiva saker också, här finns unga människor som vill förändra sina liv. Men man vänder dem ryggen, säger han.

Lena Rönnefors svarar på kritiken i ett mail:

– Eventuella samhällsproblem som finns i Sverige och i Göteborg är något som vi tror vi måste jobba med året runt med mer resurser och med stort tålamod. Gothia Cup är ett evenemang en vecka om året där de problemen knappast går att lösa med vår närvaro. Ett långsiktigt arbete i stadsdelarna och jobba tillsammans med de boende är något som måste till för att kunna skapa trygghet i områden, skriver hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.