Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Sargenius, i randig tröja, hejade på sin vakteltupp som bara gol fem gånger under de tio minutrarna som SM i tuppgalning pågick.

Golden galning avgjorde SM på Sjöbergen

Sjöbergens dag firades traditionsenligt den sista helgen i augusti i strålande solsken. En av årets huvudattraktioner var SM i tuppgalning.

Solen flödade över Sjöbergens lilla oas, och folk strömmade till under hela lördagen.

- Det brukar vara så här, jag tror vi har flera tusen besökare, säger Tina Camitz, en av arrangörerna. Vi har fått uppmana folk att lämna bilen hemma och hellre ta sig hit kollektivt.

Sjöbergens koloniområde och djurgårdar har varit ett hett ämne på sistone. För bara någon vecka sedan uppvaktade medlemmarna kommunalrådet Ulf Kamne (MP) med 3 000 namnunderskrifter och krav på att området ska skyddas och kunna bevaras som det är.

Läs också: Inga garantier för Sjöbergens bevarande

- Det är ett grönområde som används flitigt av allmänheten, säger Tina Camitz. Det är många som kommer upp hit och promenerar och använder det som rekreationsområde.

På Sjöbergens dag håller föreningen öppet hus, och några av de 400 odlare och 40-talet djurgårdar som håller till på berget välkomnar allmänheten med diverse aktiviteter.

Just i år var SM i tuppgalning extra populärt. Tidigare år har SM stått för Sjöbergens mästerskap, men i år deltog även utsocknes tuppar och följaktligen stod SM för Svenska Mästerskapen.

Tio tuppar av tio olika raser deltog. Den som gol flest gånger under tio minuter korades till vinnare. Två hönor hade plockats in för att spatsera framför tupparna och locka till galande, även om just det kanske gick sådär. En rejäl folkmassa hade samlats framför tävlingsarenan, och många hade sin favorit.

"Heja Oskar!", "Kom igen, Galiat!" och "Bra där, Martin! Fler såna!" ljöd hejaropen.

Det blev till slut oavgjort mellan Oskar och Galiat II, vilket givetvis ledde till att tävlingen måste avgöras genom golden galning. Slutligen stod Oskar som segrare.

När tävlingen avgjorts flanerade folk vidare för att besöka någon av djurgårdarna, gå på dockteater eller helt enkelt bara ta en fika i solen.

- Det är femte året i rad vi anordnar Sjöbergens dag, och det är verkligen fantastiskt att så många hittar hit varje år, säger Tina Camitz. Det visar ju att det finns ett stort intresse för att det ska få finnas kvar.

Läs också: Sjöbergen-grön-fristad-mellan-motorvägar

Bild: Bild: Jessica Segerberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.