Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem år i kö. Safa Mohammed och Omar Abdilameer är nöjda med att till slut ha fått en lägenhet, men önskar att processen var lite mer tydlig.

Godtycket upprör mest

– Jag tycker alla borde följa turordningen mer, säger Omar Abdilameer som själv precis fått en lägenhet, efter närmare fem års väntan.

– Jag ställde mig i kön när jag började plugga här i Göteborg, 2011. I maj i år flyttade jag tillbaka hit efter en period i Skåne. Jag har varit inneboende och hade olika korta kontrakt.

Som de flesta andra vi möter på Boplats den här dagen har Omar Abdilameer samlat på sig många dagar på Boplats. Men liksom de andra tror han inte att dagarna egentligen är avgörande.

– Man måste ha fått jobb först, inkomst först. Det är det som betyder något.

Och det är just vad Omar Abdilameer har. Och nu har han lägenhet också.

– Det är en trea, vid Frölunda Torg, säger han Abdilameer och leendet breder ut sig över ansiktet.

Läs även: Boplats kan delas i två

Vid hans sida står sambon, Safa Mohammed. När de får höra om planerna att dela upp Boplats i två, och skapa två köer, tycker de båda att det låter mycket bättre.

– Det blir tydligare. Jag tycker det är tråkigt när hyresvärdarna ibland inte verkar ta hänsyn till antalet dagar någon har utan bara tänker på den sökandes profil, säger Omar Abdilameer.

Han vet många som stått i kön i många år utan att de fått något, medan andra får napp på bara ett par månader. Han misstänker att det handlar om att de har en annan profil.
Går förslaget med två köer igenom tycker han att det blir det mer klart hur urvalet i varje kö går till.

– Egentligen tycker jag att de borde följa turordning mer i alla köer, så att man inte kan hoppa över någon.

De tre andra personer som GP pratar med på Boplats den här dagen, som inte någon vill ställa upp med vare sig namn eller bild, säger samma sak. 

Samtidigt som de uttrycker en viss förståelse för att hyresvärdarna också behöver ha ett ord med i laget är känslan av orättvisa stor. De skulle önska att allt gick efter kötid. Att något annat inte skulle spela roll.

Svårigheten att få lägenhet gör att Omar Abdilameer och Safa Mohammed planerar att ställa Safa i kön också. Inte för att de har några planer som gör att hon skulle behöva en lägenhet, utan bara för säkerhets skull.

Och om bolaget delas upp och kön skulle bli två köer, så skulle de nog se till att hon stod i båda.

– Ja, då har man större chanser, säger Safa Mohammed och ler brett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.