Godståg spårade ur – trafiken stoppades på E45

Ett godståg spårade under natten ur i en korsning vid E45 och Marieholmsgatan i östra Göteborg. Olyckan påverkade morgontrafiken kraftigt och långa köer bildades på E45.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan fyra natten mot torsdagen som ett godståg spårade ur i en plankorsning som korsar E45 och Marieholmsgatan i Marieholm. Räddningstjänsten larmades till platsen.

– Det är ett godståg som har spårat ur på överfarten norr om Marieholmsbron. Vi spärrade av trafiken vid platsen en stund innan vägverket tog över, sa Urban Samuelsson vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Flera vagnar från det urspårade godståget ska ha blockerat vägen och det var inledningsvis helt stopp i båda riktningar på E45.

Det finns inga rapporter om att någon har skadats.

– Man krypkör över där i jättelåg hastighet. Övergången används väldigt sällan, rälsen går över till industrin och tar slut där så den är inte ofta använd, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl i polisregion Väst.

ANNONS

Enligt räddningstjänsten är det oklart vad som har orsakat urspårningen.

Ett körfält avstängt

Strax efter klockan fem kunde trafiken släppas på igen, men ett körfält i riktning mot Göteborg var fortsatt avstängt.

– Det börjar köa på in mot Göteborg eftersom ett körfält försvinner, det blir stor trafikpåverkan. Om man kommer E45 norrifrån mot Göteborg så rekommenderar vi att ta E6 mot Göteborg eller Gamlestadsvägen, sa Claes Hedberg vid Trafikledningen Väst.

Tio över sju var det fortfarande köer in mot Göteborg.

– Det blir långa köer och är väldigt besvärligt där. Många väljer att köra på Marieholmsgatan. Men den är helt avstängd så de som kör där måste vända, sa Daniel Gyllén, vägtrafikledare vid Trafikledningen Väst.

Även Marieholmsgatan är helt avstängd tills de urspårade vagnarna har bärgats från platsen. Bärgare är beställd och prognosen är satt till klockan 12.

– Men jag tror inte det räcker, det är osäkert just nu, sa Daniel Gyllén.

En kranbil som ska hjälpa till att lyfta bort tåget skulle vara på plats klockan nio och vid halv elva meddelade Trafikledningen att det återigen var full framkomlighet.

ANNONS