Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sambastämning.

God stämning i demonstrationståget

- Vänsterpartiet har lösningarna om jobben, välfärden, jämställdheten och klimatet. Så kaxigt avslutar Ulla Andersson, V, sitt tal på ett ganska välfyllt Gustaf Adolfs Torg.

Uppslutningen var stor i de olika vänstergrupperna som samlades på olika ställen runt Järntorget runt middagstid denna första maj.

På Andra Långgatan fylldes Vänsterpartiets gård av människor innan avmarsch mot Gustaf  Adolfs torg. En manstark orkester - 18 blåsare - bjöd på flera versioner av Internationalen och stämningen är hög medan alla väntar på att få gå.

Catherine Holt, vice ordförande för vänsterns studieförbund talar inför vänsterns avmarsch på Andra Långgatan.

- Utbildning är en rättighet, inte en handelsvara. Den senaste tiden har den högre utbildningen kommersialiserats. Inte sällan stinker universiteten av svunnen reaktionär kvinnoförakt.

I demonstrationståget

Några paroller på banderollerna: Bryt högervågen – sluta föda de förmögna, Mer pengar till sjuk- och påtvingades och Satsa på alternativen – nej till kärnkraft. Och på banderollen längst fram i tåget: Fler jobb bättre välfärd.

Det råder snarare karnevalsstämning än kamplystnad på Andra Långgatan. En liten kille går förbi med plakatet "Var inte dum, var snäll". Och många gamla bekanta verkar mötas här.

Replik som hörs i tåget, när bekant möter bekant med följeslagare:

- Hej! Erik. Studiekamrat för hundra år sedan. Eller hur långt är det?

Täten av tåget övergick i reggae redan i början av Södra Allégatan, med Bob Marley-låten Get up, stand up.

Tåget är långt, det sträcker sig en bra bit in på Vasagatan när folk fortfarande är kvar på Järntorget. Vid Vasaplatsen stannar tåget för att invänta kön.

Monika Djurner, medlem i kommunfullmäktige, har burit ena delen av den första banderollen, men är trots det stora vindfånget inte trött.

- Man kan ju byta hand och grepp ibland, säger hon och förklarar varför hon går i tåget:

- Vänsterpartiet är mitt liv.

Enligt vänsterns egna uppgifter gick det 3 400 i tåget. De är dock försenade fram till Gustaf Adolfs torg. Huvudtalaren Ulla Andersson står nedanför scenen och väntar.

- Det var fint väder förra året också, men det är varmare i år. Det lovar gott. Till och med vädret gillar vänstern.

När hon äntligen får börja tala är det många ämnen som tas upp, bland annat äldreomsorgen:

- Är det någonstans det behövs investeringar så är det för alla äldre som är i behov av vård och omsorg och för alla dem som jobbar i äldreomsorgen, säger hon och fortsätter:

- Två tredjedelar av dem som är 75 år eller äldre får hjälp varje vecka av en anhörig. 100 000 personer, framför allt kvinnor, har tvingats gå ner i arbetstid för att vårda en anhörig.

Hon tar också upp arbetslösheten och bostadsbristen:

- 250 000 människor väntar på bostad. Bostadsbristen sätter gränser för människors livsmöjligheter. i tio av tolv kommuner här i Göteborgsområdet bedömer kommunerna att unga har extra svårt att få bostad. Regeringens svar är att underlätta för människor att hyra ut sin källare eller extrarum till ockerpris. Snart får den som hyr ut sin soffa ett extra soffavdrag på skatten.

Ulla Andersson talar också om förbättrad kollektivtrafik som en miljöåtgärd.

- Genom att satsa på utbyggd kollektivtrafik och järnvägstrafik i såväl städer som landsbygd skapar vi jobb, möjligheter till miljövänliga resor och minskar våra utsläpp.

Och hon tar naturligtvis upp förslaget på en ny bankskatt som vänsterpartiet lanserade häromdagen:

- De fyra storbankerna gör en vinst på ofattbara 250 miljoner kronor per dag, säger hon och menar att en stor del av den vinsten fixas av svenska staten som garanterar att bankerna inte kan gå omkull, vilket innebär bättre lånevillkor för dem.

Därför är en viss återbetalning rimlig.

- Vi föreslår därför en extra bankskatt som skall användas till utbildningssatsningar till unga och till sommarjobb, säger Ulla Andersson och menar att detta kommer ett generera 23 000 årsplatser.

Men alla är inte intresserade av politik denna sommardag, mitt i våren.

Mindre engagerade vårnjutare

Parkerna runt Avenyn fyllda av människor som inte går i tåg, men njuter av vädret.

David Wahlen och Alexandra Karlsson, tillsammans med en tredje kompis, försvarar bristen på kampanda där de sitter bakom Stora teatern:

- Vi gick med i början men köpte falafel och satte oss här istället.

- Jag är gravid och orkade inte gå längre, säger den tredje medlemmen i sällskapet, dock utan att vilja avslöja sitt namn.

Syndikalisternas tåg

Ett tusental personer hade också samlats på Masthuggstorget vid ettiden för att börja tåga mot Bältesspännarparken med Syndikalisterna.

- Det är väldigt många yngre som går med vårt tåg nu för tiden. De känner av nedskärningarna i skolan och vill inte ha en massa privatiseringar, säger Gunilla Carle som går i tåget tillsammans med Stefan Bohlin. De har gått i syndikalisttåget i många år och tycker att det är stor uppslutning i år, även om det är svårt att se hur många som finns på plats.

I tåget finns såväl svarta och röda fanor som tygbanderoller om klasskamp och hemmålade skyltar med budskap som Heja miljön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.