Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Global klimatstrejk på Gustaf Adolfs torg

Under fredagseftermiddagen var Gustaf Adolfs torg en av många platser i världen där demonstranter samlades och strejkade för miljön.
– Utan jorden är vi ingenting. Det är viktigt att vi tar tag i det här innan det är för sent, säger Louise Allgöwer, 17 år, som var en talarna på demonstrationen och som missade stora delar av sin skoldag på grund av hennes engagemang.

Louise Allgöwer är en av grundarna till Fridays for futures ungdomsgrupp i Göteborg. Varje fredag sedan mars i år demonstrerar hon eller andra representanter från ungdomsgruppen för klimatet på Gustaf Adolfs torg. Men den här fredagseftermiddagen var det annorlunda.

Då skolstrejkade hon och missade flera lektioner för att kunna genomföra demonstrationen. Precis som många andra världen över då det var Global Climate Strike, ett initiativ inspirerat av Greta Thunberg. Enligt BBC räknar arrangörerna med att omkring en miljon ungdomar i 110 länder deltar i klimatstrejken.

– I dag var första gången jag höll tal, det har bara varit i skolan innan. Jag vill liksom gå igenom nervositeten bara för det här, säger hon.

"Orolig sedan jag var liten"

Hon strejkar för att det gäller hela jorden och alla människor som bor på den, berättar hon.

– Vi kommer i från jorden och utan den är vi ingenting, säger hon.

Vinus Dubhashi Tiger höll tal under demonstrationen. Han menar att det är viktigt att agera i stället för att bli lamslagen av klimatångest, vilket hans tal handlade om.. Bild: Olof Ohlsson
Vinus Dubhashi Tiger höll tal under demonstrationen. Han menar att det är viktigt att agera i stället för att bli lamslagen av klimatångest, vilket hans tal handlade om.. Bild: Olof Ohlsson

Förutom Louise höll även högstadieeleven Vinus Dubhashi Tiger tal under demonstrationen.

– Jag har varit orolig sedan jag var liten. Men engagerat mig mer det senaste. Jag bryr mig om att vi löser klimatfrågan och inte värmer upp jorden mer än 1,5 grad eller 2 helst. Då är det väl bara att engagera sig tänker jag.

Inte klimatångest

Han är en av de ungdomar som anordnat demonstrationen tillsammans med Naturskyddsföreningen i Göteborg och Klimatsamling.

– Är det någon fråga som är viktig så är det klimatet. Det här är en direkt uppföljare på Greta, det görs överallt i dag, han.

Talet han höll handlade om att fokusera på det lilla man kan göra, i stället för att bli lamslagen av klimatångest.

– Det är lätt att inte handla på grund av klimatångest, men man kan göra saker konkret. Man kan göra lite enklare saker som att ändra vad man äter eller vilka kläder man köper. Det är viktigt att hitta motivation till att göra annorlunda, i stället för att inte göra något på grund av klimatångest. Det är det absolut värsta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.