Linda Borg, mamma till Ebbe och Siri som går på Nya Varvets förskola i Göteborg: "Helt klart är det dagis öppettider som styr vår semester."
Linda Borg, mamma till Ebbe och Siri som går på Nya Varvets förskola i Göteborg: "Helt klart är det dagis öppettider som styr vår semester."

Glöm industrisemestern - förskolesemestern är här

ANNONS
|

Industrisemestern, som innebar en peak på fem veckor och som man trodde var på väg att försvinna, har ersatts av en ännu starkare koncentration på tre-fyra juliveckor och som sammanfaller med att landets förskolor stänger för sommaren. Det visar en undersökning av svenskarnas semester och resvanor, som konsultföretaget HUI Research genomfört och som grundar sig på 50 000 webbintervjuer.

När allt fler föräldrar väljer att bygga sin ledighet utifrån barnomsorgens öppettider, kan man alltså konstatera att Industrisemestern har ersatts av en "Dagissemester". Linda Borg är mamma till Ebbe och Siri, som går på Nya Varvets förskola i Göteborg:

- Helt klart är det dagis öppettider som styr vår semester. Visserligen finns det sommarförskolor, men där är allting nytt för barnen. Här vet jag att de är trygga med fröknarna och kompisarna.

ANNONS

I Linda Borgs umgängeskrets resonerar de flesta föräldrar likadant. Prio ett är att den egna ledigheten ska överensstämma med barnens. Och kanske är det en smula dåligt samvete som ligger bakom. Enligt en annan undersökning, Sommarlovshetsen från 2011, framgår nämligen att sex av tio föräldrar känner press över att deras barn ska få ett så långt sommarlov som möjligt.

- Det dåliga samvetet finns där. Min sambo och jag jobbar heltid, samtidigt som vi är mitt uppe i en husrenovering. Och eftersom vi inte kommer från Göteborg har vi inga naturliga barnvakter i närheten.

Martin Wikström, pappa till Alexander, 6 år, är också angelägen om att hans barn ska få ett långt sommarlov.

- Jag och min fru har fyra veckors gemensam semester, som startar när förskolan stänger. Sen jobbar jag hemifrån i ytterligare en vecka så att barnen ska få vara lediga så länge som möjligt.

Dagissemestern innebär högsäsong för de turistföretag i landet som riktar sig till barnfamiljer. Enligt HUI finns det turistentreprenörer som säger att de, under tiden som förskolorna håller stängt, i princip skulle kunna ta hur mycket som helst betalt. Efterfrågan och trycket är enormt. Men att lägga pengar på dyra aktiviteter är inte aktuellt för Linda Borg och hennes familj. I vanlig ordning ska de klämma ihop sig i ett litet torp, med ett rum och kök, och mest bara vara. Och något missnöje över det har hon inte märkt hos Siri och Ebbe:

ANNONS

- Nej, jag tror att barn har mycket lägre krav än man tror. Bara att vara tillsammans som familj betyder mycket. När de känner att vi är glada och lugna så smittar det av sig på dem.

FAKTA/ Så fungerar semesterlagen

Semesterlagen bestämmer bland annat hur mycket semester du har rätt till och hur lång din sommarsemester kan vara.

Lagen ger rätt till 25 semesterdagar varav du har rätt till att få ut fyra veckors sammanhängande ledighet någon gång under perioden juni, juli, augusti.

Senast två månader före semestern har du rätt att få ett definitivt besked om vilka veckor du har semester.

Alla har rätt till fem veckors semester.

En vecka har man rätt att spara i högst fem år. Då kan man, om det är möjligt för verksamheten, få ihop till en tioveckors semester en gång vart sjätte år.

Alla anställda har rätt att vara helt lediga på semestern. Under semestern behöver man inte vara anträffbar eller tillgänglig på något sätt.

Källa: Unionen

ANNONS