Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Glädjeyra på årets första utspring

Mössor skickas runt för signering och glada skratt hörs. En och en går de fram och får sina betyg, en kram och en lyckönskan inför framtiden.
– De har varit fantastiska i alla tre år, inte bara i dag, säger Lars-Åke Schneider, handledare för teknikklassen TE3J på Polhemsgymnasiet.

Det är en halvtimme kvar. TE3J väntar otåligt på att som första klass springa ut från Polhemsgymnasiet. En belöning för att de var med och serverade under studentlunchen förra året.

Musiken i klassrummet höjs och de som inte kan sitta stilla längre står snart upp och dansar.

– Jag kunde inte sova i natt. Jag har varit vaken sen klockan tre, säger Filippa Ottosson Geete, utsedd till “klassens storkäft”.

Eleverna bär en hemmagjord medalj i form av en papperstallrik runt halsen med ett ord som beskriver dem. "Klassens nallebjörn", "klassens lathund" och "klassens mamma" är några av de titlar som pryder medaljerna. På baksidan har de fått en motivering till sin titel.

Firandet började redan tidigt i morse för TE3J som startade dagen med en gemensam champagnefrukost. Efteråt åkte de tillsammans till skolan med färjan från Klippan över älven till Lindholmspiren. Efter avklarad studentlunch är nu sista stunden tillsammans i klassrummet här.

– Vi har haft ett gött häng. Alla har kunnat snacka med alla, säger "klassens idrottare", Aya Salih.

"Jag satt hemma och grät"

Det börjar närma sig utspring. Bara minuter återstår innan klassen ska ta sig ner för trapporna till skolans entréplan och göra sig redo. Men alla är inte lika pigga.

Måns Larsson har tagit sig hit i dag trots lunginflammation och får tyvärr stå över de flesta aktiviteter som dagen har att erbjuda.

– Jag har fått ställa in både studentmottagningen och festen i kväll. Jag satt hemma och grät i morse när jag såg mina klasskompisars Snapchat-stories från champagnefrukosten. Jag har fått tagga till med dubbla doser panodil och antibiotika, säger han.

Strax efter klockan 13 får de äntligen springa ut.

De möts av strålande sol och en välkomnande publik. Hoppandes till musiken i ett konfettiregn lämnar de nu Polhemsgymnasiet för sista gången och tas emot av familj och vänner.

Filippa Ottosson Geete med familj.. Bild: PER WAHLBERG
Filippa Ottosson Geete med familj.. Bild: PER WAHLBERG

– Man är bara så stolt, säger föräldrarna Claes Ottosson och Ann-Marie Ottosson Geete, samtidigt som dottern Filippa hälsar på vänner och anhöriga i bakgrunden.

– Det blir ett sabbatsår nu för mig, och så ska jag säsonga till hösten, säger Filippa.

Aya Salih med familj.. Bild: PER WAHLBERG
Aya Salih med familj.. Bild: PER WAHLBERG

– Jag är jättestolt. Hon har kämpat så hårt och nu nått sitt mål, säger Asma Salih, mamma till Aya.

– Jag har sökt skola till hösten men kanske kommer ta ett sabbatsår och jobba lite först, fyller Aya i.

"Det är ju det här man vill"

På en lång rad står lastbilarna med studentflaken parkerade. I vanlig ordning dekorerade med lakan som varje klass målat.

Flaken har en egen DJ och lastbilarna gungar i takt med studenternas dansande innan de så småningom rullar iväg.

Det markerar ett avslut, men också en början.

För Daniel Bouvin är drömyrket egenföretagare och till hösten har han sökt till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Ulrika Bouvin, mamma till Daniel, summerar sina känslorna för dagen – och för framtiden.

– Det är ju det här man vill, att de ska få flyga fritt själva.

Daniel Bouvin firar med mormor Inga-Gerd Henkel.. Bild: PER WAHLBERG
Daniel Bouvin firar med mormor Inga-Gerd Henkel.. Bild: PER WAHLBERG

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.