Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elias Mohamed Omar och hans syster Dahabo-Keyf Mohamed Omar blev vräkta när deras mamma dog. Nu har de fått ett eget förstahandskontrakt. Bild: Per Wahlberg
Elias Mohamed Omar och hans syster Dahabo-Keyf Mohamed Omar blev vräkta när deras mamma dog. Nu har de fått ett eget förstahandskontrakt. Bild: Per Wahlberg

Glädjebeskedet: Vräkta syskonen får behålla lägenheten – ”glad och lättad”

Efter att ha förlorat sin mamma i covid-19 fick fick syskonen Elias Mohamed Omar, 26 och Dahabo-Keyf Mohamed Omar, 20, nästa chockbesked. De skulle vräkas från lägenheten i Bergsjön där de växt upp. Men med ny fastighetsägare har det vänt – syskonen får behålla bostaden.
– Jag är väldigt glad och lättad, det har varit en jobbig tid, säger Elias.

GP har tidigare berättat om de båda syskonen. I över 20 år hade deras mamma Khadisa Mohamed Alikar lägenheten i Bergsjön och det var där barnen växte upp.

Tidigt i våras reste Khadisa Mohamed Alikar till England för att hälsa på släktingar. Hon återvände aldrig.

– Jag förstod först efteråt att det var covid-19 som hon hade fått. Hon dog i våra släktingars lägenhet och begravdes i England, berättade Elias Mohamed Omar.

LÄS MER: Mamman dog i covid-19 – nu vräks syskonen

Fick checkbesked mitt i sorgearbetet

Mitt i sorgen kom nästa chock. Ett brev från hyresvärden Amlövs Fastigheter som förklarade att lägenheten var uppsagd. Orsak: Hyresgästen var avliden. Senast den sista augusti skulle syskonen vara ute från bostaden.

– Vi har bott här så länge och aldrig haft några problem med Amlövs, det har funkat bra. Så det här kom som en chock, berättade Elias Mohamed Omar.

Elias Mohamed Omar fick stöd av Pamela Möller-Ajani och Mahmod El-Haj från Hyresgästföreningen. – Den nya ägaren lyssnade och stöttade, säger Pamela Möller-Ajani. Bild: Per Wahlberg
Elias Mohamed Omar fick stöd av Pamela Möller-Ajani och Mahmod El-Haj från Hyresgästföreningen. – Den nya ägaren lyssnade och stöttade, säger Pamela Möller-Ajani. Bild: Per Wahlberg

Han kontaktade Hyresgästföreningen och tillsammans besökte de hyresvärden.

– Enligt hyreslagen så ska dödsboet ges möjlighet att ta över lägenheten. I detta fall är dödsboet de två vuxna barnen, betonade Pamela Möller-Ajani från Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

Men fastighetsägaren vek sig inte utan hänvisade till en missad p-bot som resulterade i att Elias Mohamed Omar fick en betalningsanmärkning 2019. Något som Pamela Möller-Ajani från Hyresgästföreningen inte ansåg räckte som orsak för att neka honom att överta hyreskontraktet.

– Har man en prick hos kronofogden så är det svårt att få ett nytt kontrakt. Men här rör det sig dels om en överlåtelse, dels om en gammal skuld som är betald sedan länge, betonade hon.

LÄS MER: Nya ägaren vill träffa vräkta syskonen

Ny ägare – nya möjligheter

Amlövs gav med sig så långt att hyrestiden förlängdes till och med november. Sedan skulle syskonen ut. Amlövs hade då redan sålt fastigheten i Bergsjön.

– De har fått respit att bo några månader till i lägenheten. Hur de nya ägarna ställer sig till det får du fråga dem om, sa bolagets vd Oscar Amlöv i samband med vräkningen.

Fortinova fastigheter i Varberg var ny ägare och med skiftet kom också en ny inställning.

Man satte sig ner med syskonen i lugn och ro och gick igenom hela situationen.

– Man måste kunna se fall för fall och göra en bedömning. De hade mist sin mamma och hade redan en väldigt jobbig situation som vi försökte lösa efter bra samtal och en grundlig bedömning, säger Ann Marie Derengowski, förvaltningschef på Fortinova.

Ann Marie Derengowski, förvaltningschef på Fortinova, kunde ge ett positivt besked. Bild: Fortinova Fastigheter
Ann Marie Derengowski, förvaltningschef på Fortinova, kunde ge ett positivt besked. Bild: Fortinova Fastigheter

Kontraktet har undertecknats

De hela slutade med att lägenheten renoverades och att Elias Mohamed Omar, 26 och Dahabo-Keyf Mohamed Omar erbjöds ett nytt förstahandskontrakt som båda står på.

Häromdagen skrevs papperna på.

– Det känns väldigt, väldigt skönt och bra. Vi fick direkt en bra kontakt med de nya ägarna och det har varit bra diskussioner hela tiden, säger Elias Mohamed Omar.

Han säger att det varit en jobbig tid.

”Jag är både glad och lättad”

– Först mammas död och sedan uppsägningen. Det har varit en jobbigt. Men nu är allt påskrivet och klart, jag är både glad och lättad, säger han.

Pamela Möller-Ajani från Hyresgästföreningen är också nöjd.

– Det har löst sig på ett bra sätt. Den nya ägaren har varit väldigt förstående för situation och haft ett bemötande som skapat förtroenden. Jag är glad att vi inte behövde ta saken vidare, säger hon.

LÄS MER: Coronakrisen: Ingen i allmännyttan ska vräkas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.