Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Glädje och kämpaglöd på hinderbana

Svettigt, stimmigt och superkul. I helgen intog gladiatorerna och barnen Serneke Arena.

– Armarna upp i luften! Är ni med eller!?

Hundratals barnröster svarar på frågan med ett rungande ja. Det är dags för start i klass 7-8 år i Barnens hinderbana och stämningen är på topp. På startsignalen kastar sig den första gruppen iväg. Över en brant kulle, under små bockar, uppför en klättervägg, armgång längs ett räcke, nedför en rutschkana och så till sist: genom gatloppet där gladiatorerna väntar och blockerar vägen.

Efteråt är Lykke Olsson, 6, och kompisen Amy Stoltz, 7, glada och exalterade.

– Det var superkul! Jag blev inte boxad av alla, men nästan. Jag fick ingen av Hero och det var nog tur. Han är jättestark, säger Lykke Olsson.

Besöker 16 städer i sommar

Alla 16 gladiatorer från den nya säsongen av tv-programmet är med i eventet Barnens hinderbana, som från april till september kommer att besöka 16 svenska städer. I varje stad deltar åtta gladiatorer. I Göteborg är det Hero, Pansar, Amazon, Ymer, El Gringo, Phoenix, Spider och Valkyria som utmanar barnen i banans avslutande hinder.

Peter Bláha, mer känd som gladiatorn Pansar, är tillsammans med Roddy Benjaminsson, gladiatorn Hero, initiativtagare till Barnens hinderbana.

– Vi ville hitta en plattform för att träffa barnen och ge tillbaka till dem. Det är ett sätt att aktivera barnen och ge dem en kul upplevelse. Man blir jätteglad av att se hur stolta och glada alla barn är när de gått i mål, säger Peter Bláha.

Stöttar Barncancerfonden

I år besöker arrangemanget Göteborg för första gången. Förra året deltog totalt 14 000 barn under den elva städer täta Sverigeturnén. Med fem städer till på schemat räknar arrangörerna i år med 20 000 deltagare. Vid bokning av startplats kan man välja att kryssa i ”Mitt barn springer hinderbana för livet”. Utöver startavgiften på 340 kronor skänker man då 40 kronor till Barncancerfonden. På arrangemangets hemsida går det att följa insamlingen i realtid.

– Målet är att få ihop en halv miljon, vilket jag hoppas att vi klarar. Vi gladiatorer skänker dessutom 100 000 kronor, berättar Peter Bláha.

Uppslutningen till helgens hinderbana var stor. 1 000 barn tog sig igenom hinderbanan på lördagen och 600 på söndagen.

Populära idoler

Efter målgång står autografjakt och fotografering tillsammans med gladiatorerna i fokus. Kön ringlar sig lång för att få spänna musklerna på bild tillsammans med Hero, Pansar och de andra tv-kändisarna. De flesta av barnen är rörande överens om vilket hinder som var banans roligaste.

– Gatloppet, att komma förbi gladiatorerna. Jag bara knuffade mig förbi dem. Hero är bäst, han är cool. Men han gjorde inte så mycket, säger åttaårige Leon Andersson Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.