Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två män döms till fängelse efter att tillsammans ha planerat och genomfört ett rån i ett industriområde mot två tonåriga pojkar.  Bild: Polisen
Två män döms till fängelse efter att tillsammans ha planerat och genomfört ett rån i ett industriområde mot två tonåriga pojkar. Bild: Polisen

Gillrade rånfälla för 14-åring i industriområde – två döms till fängelse

När 14-åringen skulle sälja sitt märkesbälte till en bekant hamnade han och en vän i en rånfälla. Under pistolhot tvingades de lämna ifrån sig allt av värde. Nu döms två män till fängelse.

Händelsen utspelade sig tidigare i somras då en 14-årig pojke hade bestämt träff med en 19-årig bekant för att sälja ett exklusivt märkesbälte för 6000 kronor. Omständigheterna kring affären var redan från början lite märkliga. Mannen ville inte mötas i centrala stan utan i ett industriområde i Högsbo.

För säkerhets skull tog 14-åringen därför med sig en 16-årig vän. Affären gjordes upp, men när 14-åringen tagit emot betalningen och stoppat sedlarna i bakfickan för att gå dök en bil hastigt upp och bromsade in bredvid vid pojkarna.

– Det hoppade ut två killar. Det var en som var lite större och tjockare, han hade gråa kläder och hade ingen mask på sig. Han sprang fram och sparkade mig i magen så att jag trillade bakåt. Och det första han sa var "pengarna", har pojken sagt i förhör.

Det visade sig senare att 19-åringen kontaktat männen i bilen per telefon bara några minuter innan de anlände. Affären med bältet visade sig istället vara ett samordnat och planlagt rån.

Vid ett klubbhus i Högsbo genomfördes rånet. När bilen som rånarna anlänt i återfanns hittade polisen pojkarnas värdesaker och en balaklava i bilens baksäte. Bild: Polisen
Vid ett klubbhus i Högsbo genomfördes rånet. När bilen som rånarna anlänt i återfanns hittade polisen pojkarnas värdesaker och en balaklava i bilens baksäte. Bild: Polisen

LÄS MER: 14-åringens bältesaffär slutade i en rånfälla

”Kändes som en film”

Samtidigt som 14-åringen blev sparkad rånades hans 16-åriga vän av den maskerade mannen som anlänt med bilen. Han riktade vad som uppfattades som en pistol mot pojken och bad honom att gå upp en bit i skogen.

– Allting gick så fort, det kändes som en film. När vi väl stod i skogen så satte han pistolen mot min panna. Jag kände att det var metall, det dunkade till. Det var inte plast. Det kan ha varit soft-airgun bara för att skrämma oss men man vet ju inte, sa 16-åringen till polisen under utredningen.

En av pojkarna noterade vilket registreringsnummer bilen hade och en man i 20-årsåldern kunde senare gripas. Han döms nu tillsammans med 19-åringen till fängelse.

Den maskerade mannen som höll i pistolen är fortfarande på fri fot.

LÄS MER: Rånen ökar i Göteborg – här är farligaste platserna

Gemensam brottsplan

I sin bedömning tar tingsrätten särskild hänsyn till att pojkarna har haft anledning att frukta för sina liv. Pojkarnas berättelser bedöms som trovärdiga och bevisen pekar på att 19-åringen och männen i bilen har gjort upp en gemensam brottsplan.

Bland annat nämns platsen för affären som ett ”udda val av mötesplats” och telefonlistor visar hur 19-åringen haft frekvent telefonkontakt med 20-åringen i anslutning till rånet.

När bilen sedan hittas av polis återfinns värdesaker som tagits vid rånet. I baksätet hittas även en balaklava och den jacka som 19-åringen enligt vittnen haft på sig vid rånet.

19-åringen döms mot sitt nekande för rån till skyddstillsyn och två månaders fängelse. Han döms även för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

20-åringen hade under tiden för rånet prövotid från tidigare dom och döms därför till fängelse i ett år och fyra månader. Han erkände brott och döms för rån samt ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

LÄS MER: Så stoppar vi rånvågen mot unga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.