Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Gillar att vara i centrum

Göteborg växer så det knakar. Tillskotten till stadsdelen centrum är ännu små men blir allt fler.

Wilma Erichsen 1,5 år, sitter på den mjuka mattan i bibliotekets barnavdelning. Hon har en bok om kläder i handen.
– Kon, kon, säger Wilma och pekar på en bild av en sko. Hennes föräldrar Ingrid och Christian Erichsen skrattar.

Det tar inte lång tid innan Wilma tröttnat på att sitta still på mattan. Det är inte kul helt enkelt. Hon sätter fart mot kritorna och börjar måla en julgran. På biblioteket är det fullt med barn i alla åldrar. 2016 har utmärkt sig markant i antalet födda barn. I stadsdelen centrum har det ökat med 50 procent sedan 2000-talet.
– Det märks att många fler barn fötts i centrum för det är jättesvårt att få förskoleplats, säger Wilmas mamma Ingrid Erichsen.
Hon, Christian och Wilma bor i Johanneberg. Hon och Christian har bott där sedan de var studenter.
– Just nu fungerar det jättebra och vi trivs väldigt bra här i centrum, säger Ingrid Erichsen.

Hon menar att det finns mycket man kan hitta på och det går snabbt och lätt att ta sig till saker. Det är även lätt att träffa vänner. Många av deras vänner som fått barn flyttade ut från centrum ett-två år efter att de fått barn. Så småningom är det kanske dags även för dem.
– Vi har inte så bråttom med att flytta. När hon blir större kanske vi väljer att flytta. Så nära stan som möjligt men ändå så man kan ha det större med en trädgård och lite så, säger hon.

Läs mer: Födslar och migration ger rekordökning

Det tar inte lång tid förrän kritorna är tråkiga och benen fulla av spring. Trots sin korta längd springer Wilma snabbt över golvet. Christian och Ingrid har fullt sjå att hänga med.
– Det tar några minuter sen är det full fart igen, säger Ingrid. Hon brukar vara överallt.
Wilma har många favoritplatser i biblioteket men ett hon tycker extra mycket om är Tellus, den lugna platsen där man läser en bok. Men det blir inte långvarigt.
– Pappa, skriker Wilma och springer bakom utklädningslådan. Christian sätter på sig en alldeles för liten kockmössa på huvudet och ställer sig vid låtsasspisen. 
– Just nu räcker det med bibblan och lekplatserna som finns här, men sedan när barnen blir äldre så vill de ju ha lite mer plats och utrymme, säger Christian Erichsen.

Varför tror du att fler skaffar barn i centrum?

– Jag tror att fler väljer att skaffa barn för att det just nu är bra ekonomiskt. Det är överlag ganska bra tider. Fler har fasta jobb och en stabilare vardag, säger Ingrid Erichsen.
Men hon tror inte det är lika viktigt i dag som det är förr.
– Det är inte lika självklart i dag att folk skaffar fast arbete, villa och vovve innan de skaffar barn.
– Jag tror att fler väljer att bo kvar i centrum för att det är så många som trivs, det är bekvämt och tillgängligt, säger Christian Erichsen.

Ryan och Anna Ghadban sitter vid ritbordet med sin dotter Salma, 18 månader. Hon leker med de färgglada kritorna över pappret. De väntar sitt andra barn och bodde vid Stampen men valde att flytta innan de fick Salma.
– Vi hade gärna bott kvar men vi ville ha större och prismässigt är det svårt att få i centrum, säger Ryan Ghadban.
Anna Ghadban nickar instämmande. Hon tror att anledningen till att det föds fler barn i centrum beror på en vändande trend.
– Förr var det att alla skulle ha så få barn som möjligt. Nu går det tillbaka till att allt yngre får barn och man vill ha fler barn. Man har sett sina karriärlystna föräldrar och vill satsa mer på familjeliv, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.