Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Politiker testar att vara blind

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ger politikerna en utmaning i mörkret

Hur enkelt är det att äta i mörker? Och hur tar man sig fram på gatan som synskadad utan ledsagning? Det fick Göteborgspolitikerna uppleva under ett besök hos Synskadades riksförbund, SRF. Först ut var Socialdemokraterna.

En buffé av glasögon med fingerad optik ligger på ett bord i SRF:s lokaler i Dalheimers hus. De ger en simulering av hur det är att ha olika typer av synskador.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Socialdemokraternas kommunalråd i Göteborg, Ingrid Andreae, ytterst ansvarig för funktionshinderfrågor, ska snart få gå ett varv runt byggnaden med simulerad näthinneavlossning. På hennes högra öga ser hon ingenting, det andra kan beskrivas som att en mörkläggningsgardin dragits ned över halva synfältet.

Hon uppmanas att argumentera för varför hon ska få ledsagning ute på gatan.

– Med tanke på hur omvärlden ser ut idag med mycket skyltar och andra saker som står i vägen rent fysiskt så behöver åtminstone jag någon som leder mig framåt, säger hon.

16 timmar ledsagning i månaden

Catarina Ahlquist, ombudsman Synskadades Riksförbund Göteborg, som bjudit in Göteborgs politiker till utmaningen, funderar lite.

– Det är väldigt bra argument. Dessa använder många av våra medlemmar när de ansöker om ledsagning, men oftast beviljas man bara 16 timmar i månaden och det är väldigt få timmar om man ser till hur många timmar det är på en månad. Så vad ska vi säga... tio meter kan vi bevilja!

Syftet med SRF:s politikerinbjudan är just att ge politikerna en upplevelse av hur det kan vara att ha en synnedsättning.

– Sedan vill vi också ta reda på vad de vill göra för att förbättra våra levnadsvillkor här i Göteborg, säger Catarina Ahlquist.

Otryggt att gå ensam

Med hjälp av en vit käpp tar sig kommunalrådet fram ute på gatan. Inledningsvis får hon ledsagning men efter en stund släpper Catarina Ahlquist greppet om Ingrid Andreaes arm.

– Det var tryggt så länge jag hade någon att hålla i, men betydligt otryggare när jag fick gå ensam. Hade vi gått över en trafikerad väg hade jag känt mig extremt osäker, säger Ingrid Andreae.

– Vi får göra det med Alliansen på torsdag, säger Catarina Ahlquist med ett skratt.

"Lärorik dag"

Efter promenaden bjöd SRF på belöning i form av kaffe och baguette, som skulle ätas med bindel för ögonen.

– Det har varit en lärorik dag. Man får en stark upplevelse av hur det känns att ha en synnedsättning. Inom kommunen jobbar vi med enkelt avhjälpta hinder och vi måste hitta en bra organisation för dessa frågor, och kanske också ta med oss detta in i budgetarbetet, säger Ingrid Andreae.

På torsdag träffar SRF representanter från Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna för samma utmaning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.