Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Imamen från Bellevuemoskén, Ysuf Ahmed, välkomnar samarbete mellan somaliska föräldrar och svenska myndigheter.

Gemensam front mot ungas våld

Vårens skjutningar i Göteborg har skapat oro i den somaliska gruppen. I förra veckan möttes polisen och en grupp föräldrar för att diskutera vad som kan göras mot ungdomsvåldet.

- Många somaliska föräldrar är oroliga för sina barn och ungdomar, men vet inte vart de ska vända sig. Vi tror att bästa sättet att bekämpa kriminaliteten är att föräldrarna och myndigheterna hittar en gemensam strategi.

Det säger den unge somaliska journalisten Ali Gurbe, en av eldsjälarna bakom den ideella organisationen Somali Dialogue Center.

Föreningen sänder varje lördag nyheter på somaliska med samhällsprogram om Sverige i Öppna kanalen och ordnade häromkvällen ett möte på Blå Stället.

- Vi vill driva projekt som handlar om att säga nej både till kriminalitet och till våldsbejakande extremism. I dag är det pojkar i förorterna med lägst betyg som är med i gängen och som också lockas att bli jihadister.

- Det är tydligt att ungdomar som inte känner sig som en del av svenska samhället riskerar att bli lätta offer för personer som rekryterar till terrororganisationer i Syrien, Irak och Somalia, fortsätter Ali Gurbe.

Han beskriver hur den bristande integrationen av den somaliska gruppen gör det svårt för en del vuxna att klara av föräldrarollen. I många familjer är det barnen som kan bäst svenska och som vet hur det svenska samhället fungerar.

- Vi måste sprida kunskap och ordna fler möten. Annars finns risken att föräldrarna fortsätter vara rädda för polisen, säger Ali Gurbe.

Ulf Merlander, ny chef för polisen i nordost, bekräftar bilden av att de kriminella gängen till stor del består av ungdomar som misslyckats i skolan och saknar framtidstro.

- Vi ser också att många av dem börjat väldigt tidigt med sin kriminalitet. Och det är när barnen är små som föräldrarna måste reagera. Vid 14 eller 15 års ålder har de börjat tjäna pengar på brotten och är mycket svårare att påverka, säger Merlander.

Vid mötet uppmanade han de vuxna somalierna att ställa krav på sina ungdomar, att slå larm när de märker att något är på väg att gå snett och att hjälpa polisen i utredningsarbetet.

- Vissa föräldrar skyddar sina barn, men då stjälper de snarare än hjälper barnen, menar Ulf Merlander, som också påpekar att det handlar om en liten klick som ställer till med mycket.

- Vi måste komma ihåg att de allra flesta somaliska föräldrar lyckas uppfostra sina barn. Och det är inte heller så att det bara är somaliska ungdomar som varit inblandade i den senaste tidens skjutningar.

Precis som övriga inbjudna till mötet – företrädare för Säpo och integrationspolisen, socialsekreteraren Bettan Bylund och imamen från Bellevuemoskén, Ysuf Ahmed – välkomnar han initiativet från Somali Dialogue Center.

- Ett stort problem är att vi har svårt att nå en del unga. I dag har istället budskapen som sprids via sociala medier stort inflytande över de ungdomar som hamnat snett, säger Ysuf Ahmed.

Per-Olov Hellqvist från Säkerhetspolisen hoppas att mötet kan leda till att fler somaliska föräldrar hör av sig.

- Vi måste få veta när en ung människa är på väg att resa utomlands eller kommer hem från strider. Annars har vi svårt att göra något, säger han.

Ett konkret resultat av mötet blev att även polisen ska medverka i den föräldrautbildning som erbjuds av socialtjänsten i Angered.

Detta har hänt:

Vid 13 tillfällen har det skjutits i offentliga miljöer i Göteborg hittills i år.

Fem unga män har avlidit. 16 personer har skadats mer eller mindre allvarligt.

Enligt polisen är det inte ett gängkrig som pågår, utan flera.

Konflikterna handlar ofta om pengar och narkotika. De kriminella gängen har god tillgång till vapen.

Samtidigt beräknas 300 svenska ungdomar ha rest till Syrien och Irak för att strida med grupper anslutna till Islamiska staten, IS.

Göteborg har pekats ut som överrepresenterat i den statistiken. 100 unga män beräknas ha rest från Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.