Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gasläcka stoppar tågtrafiken

En gasläcka från en tågvagn på Sävenäs rangerbangård påverkade pendeltrafiken och tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm under närmare fyra timmar på måndagskvällen. Området spärrades av, ett stort räddningspådrag drogs igång och närmare 150 personer evakuerades från ett pendeltåg.

Vid 20-tiden höll räddningstjänsten ett ledningsmöte på plats tillsammans med expertis och efter det avbröts räddningstjänstens insats på platsen. Kort efter kunde tågtrafiken rulla som vanligt igen.

Larmet om gasolläckan kom klockan 17.20. Brandrisken bedömdes vara stor och ett stort område spärrades av.

– Det är framför allt brandrisken man tänker på, den är stor vid hantering av gasol, förklarade Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Samtidigt förberedde polisen en evakuering av ett pendeltåg, Alingsåspendeln i närheten av olycksplatsen. Evakueringen var på gång vid 19.30-tiden.

Den läckande gasolvagnen inne på rangerbangården ställde till stor oreda för tågtrafiken. Bild: Robin Aron
Den läckande gasolvagnen inne på rangerbangården ställde till stor oreda för tågtrafiken. Bild: Robin Aron

GP:s reporter Anneli Moran var ombord på tåget och satt fast i över två timmar. Hon berättade:

– Strömmen är bruten så tåget är helt mörkt och och toaletterna fungerar inte, berättade hon.

Enligt vad GP erfar ska det finnas över 140 passagerare ombord.

– Jag har inga uppgifter om antal. Det senaste beskedet jag har fått är att vi ska evakueras och att bussar är på väg, berättar hon.

Hur är stämningen ombord?

– Ganska lugnt – och tyst. Polisen har kommit på och vi väntar på besked om vad som ska hända, berättade hon.

Väntade på sina barn

Läckaget och räddningsinsatsen skapade oro bland allmänheten.

Polisen hade spärrat av flera vägar kring platsen där det läckande tåget står. Vid en bro i Sävedalen står Robert Spånell och Charlotte Svensson. Deras 12-åringar Molly och Elias var på kickboxningsträning innanför det avspärrade området.

Robert berättar hur han åkte runt för att hitta någon annanstans att köra in, men utan framgång. Till slut fick barnen skjuts med andra som lämnade området.

– Jag ringde hem och fick höra att det var en gasläcka. Man undrade ju vad som händer, om de skulle bli isolerade och hur länge det skulle vara.

Charlotte Svenssons tankar gick i liknande banor.

– När man inte visste vad som hänt var det obehagligt, och det är ju mörkt ute, men nu känns det okej, säger hon efter att ha pratat med poliserna vid avspärrningen.

Elias Arvidsson med mamma Charlotte Svensson och Molly Spånell med pappa Robert. Bild: Robin Aron
Elias Arvidsson med mamma Charlotte Svensson och Molly Spånell med pappa Robert. Bild: Robin Aron

Bottenventil har gått sönder – gasol läcker

Olyckan ledde till stopp i tågtrafiken mellan Göteborg central och Jonsered. Händelsen påverkade all tågtrafik på sträckan Göteborg-Skövde-Stockholm.

Enligt Björn Van der Kaay, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, var det en bottenventil på en godsvagn inne på rangerbangården i Sävenäs som läcker och som gör att gasol läcker ut.

– Enligt uppgifter jag har fått från platsen ska det röra sig om ett mindre läckage, men omfattningen är fortfarande oklar, förklarde säger Björn Van der Kaay.

Tågtrafiken påverkades påtagligt i rusningstid och förutom pendeltrafiken berördes tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm.

En person på tåget från Stockholm skriver i ett mejl till GP strax efter klockan 18:

”Vi skulle ha rullat in i Göteborg 17.35. Vi har precis lämnat Floda där vi stått stilla 30 minuter. Nu har vi fått klartecken att köra till Lerum. Oklart vad som händer sen.”

Flera personer valde att lämna tåget och tog sig vidare på andra sätt.

Strax efter klockan 19 meddelade trafikverket att ytterligare tågtrafik påverkades med förseningar som följd innan trafiken kunde rulla normalt igen.

När räddningstjänsten lämnat vid 20.30-tiden fortsatte ansvarigt företag hanteringen av tågvagnen och reparation av den läckande ventilen. Det fanns då inte längre någon fara för allmänheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.