Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamla aktiebrev kan dölja en förmögenhet

Kolla upp de gamla aktiebreven som ligger i byrålådan. De kan vara värda en förmögenhet. Sanningen är att 100-tals miljoner ligger och väntar på sina ägare hos landets länsstyrelser. Bara i Göteborg finns åtskilliga miljoner deponerade, pengar som idag saknar ägare.

Det här visar sammanställningar som gjorts över deponerade pengar för tvångsinlösen av aktier från bolag som till exempel fusionerats med andra företag.

Bara i Stockholm räknar länsstyrelsen med att minst 100 miljoner ligger och väntar på den som kan presentera aktiebrev eller andra handlingar som styrker att man har rätt till pengarna.

Inte sällan har aktierna ägts av personer som avlidit och där anhöriga inte känner till aktieinnehaven eller att de finns med i kvarlåtenskapen. Länsstyrelserna har heller inte lyckats spåra anhöriga eller aktiernas rätta ägare.

Sammanställning saknas

Marina Fagemo vid länsstyrelsen i Göteborg säger att det inte finns någon sammanställning på riksnivå över hur mycket pengar det handlar om.

Men i Göteborg har man oinlösta aktier i sju olika tidigare inlösta bolag i bland annat Stena Line AB, Finnveden AB, före detta Hufvudstaden International AB och Kommersiella Fordon Europa AB.

De bolag som köpt upp aktierna och därmed deponerat pengar är bland annat Diligentia AB, AB Volvo, Cidron Invest AB och Stena AB.

- Vi hoppas givetvis att vi på ett eller annat sätt skall hitta de rättmätiga ägarna till dessa pengar som deponerats av uppköpande bolag, säger Marina Fagemo.

Lars-Ove Olsson, chefsjurist vid Länsstyrelsen i Karlstad, säger att man där inte har några pengar deponerade utan man blev av med det sista för några år sedan. Nils-Olof Dahlborg vid Länsstyrelsen i Halland konstaterar att det heller där inte finns några pengar deponerade.

De sista som betalades ut var i samband med inlösen av aktier i Monark i Varberg.

Många oinlösta aktier i Stockholm

Flest oinlösta aktier finns hos länsstyrelsen i Stockholm och det har sin förklaring. Där finns de flesta huvudkontoren för bolagen. Man har nu registrerat 88 olika bolag där det saknas ägare till pengar för oinlösta aktier.

- Vi räknar med ett värde på drygt 100 miljoner, säger Anita Tysklind Rydberg vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Det är för övrigt utmärkt med uppmärksamhet kring dessa pengar eftersom vi då kanske hittar ytterligare några rättmätiga ägare till deponerade belopp, fortsätter hon.

Det kan handla om så mycket som 200 miljoner kronor, vars ägare inte känner till att pengarna finns.

Bråttom att lösa in

Men det är bråttom för många. De deponerade pengarna ligger och väntar i tio år efter att uppköpande bolag deponerat dem.

Därefter förlorar man rätten till dem och staten tar hand om beloppen.

Ett exempel på oinlösta aktier är gamla Hudiksvalls tidningars tryckeri som köptes upp av Centertidningar.

Där söker man flera hundra aktieägare som tillsammans har rätt till över tre miljoner. De största oinlösta beloppen gäller aktieägare i Trygg-Hansa och Astra Zeneca. Största enskilda värdet på en aktie finns i Täby Energi Nät AB där varje oinlöst aktie värderas till 26 845 kronor, samt Östra Roslags Elverk AB där varje aktie är värd 25 973 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.