Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsresorna går som på räls i påsk

Påsken står för dörren och allt fler förbereder sig för den populära resehelgen. Och flera tycks vara sugna på att styra kosan västerut – mot Göteborg. I alla fall när det kommer till att åka tåg, det visar statistik från SJ.

Påsken är inte bara fjädrar, ägg och sill. Högtiden som drar igång nästa vecka är också en populär resehelg för många som vill utnyttja långledigheten för välbehövd semester, eller för att hälsa på nära och kära. Och en av destinationerna som ökar mest i popularitet i Sverige är just Göteborg, det visar statistik från SJ.

– Vi ser ju att Göteborg är en stor stad och att många har nära och kära här. Och tågavgångarna till staden börjar bli riktigt uppbokade nu inför påsken, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ.

I vanlig ordning är huvudstaden det mest populära resemålet bland tågresenärerna, tätt följt av Göteborg. Men sett till hur mycket fler resenärer som reser till en destination med tåg i påsk i år jämfört med tidigare år ligger Stockholm i lä. Där platsar huvudstaden inte ens på topp tio-listan.

Allt fler åker tåg till Göteborg

Istället är det Linköping, som toppar där, med 60 procent ökat resande med tåg jämfört med påsken 2018. Göteborg är den staden som ökar tredje mest, strax bakom Köpenhamn, med en ökning på 44 procent.

– Vi ser ju generellt att resenärerna vill hitta mer klimatsmarta sätt att resa på, vilket gör att fler väljer tåg framför bil och flyg, säger Carl-Johan Linde.

Och enligt honom är det brådis för den som inte hunnit boka sin påskresa inom landet än, eftersom tågplatserna går åt i högt tempo.

LÄS MER: Fler åker på affärsresa – på räls

Se upp för banarbete

Samtidigt kommer tågresandet under påsken se lite annorlunda ut. Enligt SJ är det en hel del spårarbeten som kommer att påverka trafiken. Och Carl-Johan Lindes tips för resenärer är att hålla koll på sin tågresa inför resan ifall det blir några eventuella förändringar.

– Och det kan även vara bra att hålla koll på vår hemsida under själva resan om vad som händer, säger han.

Varför har man så mycket banarbeten samtidigt som det är en populär helg att resa på?

– Egentligen så är det en fråga för Trafikverket. Men det man kan säga är att resandet ändå är lite lägre under helger där folk är lediga. Inte lika många pendlar då. Sedan ska man vara medvetna om att dessa arbetena är planerade sedan länge, så vi har ju tagit höjd för detta redan innan man bokat sin tågbiljett, säger Carl-Johan Linde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.