Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I helgen är det demonstration mot nedskärningar i skolan. På bilden en skolklass på promenad. Bild: Hasse Holmberg / TT
I helgen är det demonstration mot nedskärningar i skolan. På bilden en skolklass på promenad. Bild: Hasse Holmberg / TT

Göteborgsrektor: "Nu måste vi säga ifrån"

I helgen demonstrerar rektorer, lärare, fritidspersonal och föräldrar i Göteborg och på andra håll i landet mot nedskärningar i skolan.
– Rektorer tvingas bryta mot arbetsmiljölagen och skollagen dagligen. Det finns inte resurser för att utföra uppdraget, säger rektorn Linnea Lindqvist, initiativtagare till Skolledarupproret.

I våras demonstrerade tusentals lärare landet över mot effektiviseringskraven i förskolan, skolan och på fritidshemmen, och utöver lärarupproret har också exempelvis skolföräldraupproret och fritidshemsupproret startats.

Nu går rektorer, lärare, fritidspersonal, studie- och yrkesvägledare samt föräldrar ihop runtom i landet för att protestera mot en utveckling där många kommuner väljer att skära ned på skolorna.

LÄS MER: Akuta lärarbristen olöslig – Göteborg satsar på krisåtgärder

En av dem som planerar att tåga från Götaplatsen i Göteborg under parollen Skolmarschen är Linnea Lindqvist. Hon är rektor i Hammarkullen och tog i våras initiativ till skolledarupproret, som samlar rektorer som menar att skolan behöver mer resurser, och som sluter upp på söndag tillsammans med bland annat lärare och föräldrar.

– Nu måste vi rektorer faktiskt börja säga ifrån, vi kan inte bara sitta tysta när kommun efter kommun skär ned. Lärarna går in i väggen på löpande band, säger hon.

Hon har varit rektor i sju år, tidigare i Stockholm, och har där märkt hur resurserna krymper samtidigt som skolans uppdrag växer.

– Det är det glappet som gör att man inte lyckas skapa en bra arbetsmiljö för lärarna och att eleverna inte får den utbildning de har rätt till, säger hon.

Bryter mot lagen

Skolledarupproret samlar nu ungefär 500 rektorer och när Linnea Lindquist pratar med sina kollegor landet över berättar de att det inte finns mer att skära i, efter flera års nedskärningar, att man tvingas skära i grundverksamheten.

– Nu måste man börja skära i undervisningstiden, man måste öka elevgrupperna på fritidshemmen, i förskolan blir det större grupper och färre förskollärare. När folk slutar tillsätter man inte tjänster. Man trycker in fler barn i klassrummen.

Hon säger att följden blir brister i arbetsmiljön och att eleverna inte får den utbildning de har rätt till enligt lag.

Rektorn Linnea Lindqvist är en av söndagens demonstranter. Bild: Pressbild
Rektorn Linnea Lindqvist är en av söndagens demonstranter. Bild: Pressbild

I en rad artiklar har GP berättat om bristen på lärare i skolan. Under det gångna läsåret saknade nästan tre av tio lärare i den svenska grundskolan behörighet. I Göteborg finns skolor där inte ens en tredjedel av lärarna var behöriga.

För två år sedan bedömde Skolverket att det år 2031 kommer att saknas 80 000 lärare i Sverige.

– Om vi ska komma tillrätta med lärarbristen måste vi skapa hållbara arbetsvillkor, säger Linnea Lindqvist.

Enligt en undersökning som fackförbundstidningen Skolvärden har gjort i augusti och september, där 54 procent av Lärarnas Riksförbunds 290 kommunombud har svarat, gör nästan åtta av tio av de svarandes kommuner besparingar eller nedskärningar i grundskolan i år.

Nästan sju av tio av de svarandes kommuner planerar att spara på skolan också nästa år.

Hur budgeten för Göteborgs skolor blir 2020 är ännu inte fastlagt, beslutet tas på kommunfullmäktige i november.

LÄS MER: Här slår krisen som hårdast – så vill regeringen lösa lärarbristen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.